STIŽE 43 STEPENA! Proglašeno osmodnevno stanje pripravnosti zbog uvećanog RIZIKA od šumskih požara, preti EKSTREMNA SUŠA?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2022, 17:45

STIŽE 43 STEPENA! Proglašeno osmodnevno stanje pripravnosti zbog uvećanog RIZIKA od šumskih požara, preti EKSTREMNA SUŠA?!

Proglašeno osmodnevno stanje pripravnosti zbog povećanog rizika od šumskih požara

Zemlja se priprema za toplotni talas sa temperaturama do 43 stepena Celzijusa, navodi se u današnjem zajedničkom saopštenju pet ministarstava. Naime, u Portugaliji je proglašeno osmodnevno stanje pripravnosti zbog povećanog rizika od šumskih požara.

Toplo vreme donosi sa sobom "značajno povećanje rizika od požara“ koje će trajati do 15. jula, dodaje se u saopštenju, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << AP.

Proglašenje stanja pripravnosti omogućava portugalskoj vladi da zabrani pristup šumama za koje se smatra da su posebno ugrožene, upotrebu poljoprivrednih mašina koje mogu da proizvedu varnice i vatromet koji se obično koristi na letnjim festivalima.

Dok je na snazi stanje pripravnosti policija i čuvari šuma će vršiti češće patrole.

Portugalska vlada je saopštila da će tokom špica požarne sezone, od jula do septembra, 13.000 vatrogasaca, više od 2.800 vozila i 60 vatrogasnih aviona biti u stanju pripravnosti.

U Portugaliji se već dugo dogadjaju veliki šumski požari, a 2017. godine je u njima nastradalo 100 ljudi.

U toj zemlji je krajem juna ove godine na 96 odsto teritorije proglašena "ekstremna" ili "teška" suša.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.