STIGLO UPOZORENJE: 10 događaja koji bi mogli da potresu svet u 2024. godini

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jan.2024, 14:25

STIGLO UPOZORENJE: 10 događaja koji bi mogli da potresu svet u 2024. godini

Svet se suočava sa velikim problemima

Godinu 2023. obeležila su dva rata, u Evropi (ruski napad na Ukrajinu) i na Bliskom istoku (izraelsko-palestinski sukob). Ti bi sukobi mogli da se prošire 2024. godine, ali godina pred nama nosi nove izazove i potencijalne rizike.

Časopis Tajm izdvojio je deset najvećih globalnih rizika u 2024. godini.

I dok su američka vojska i ekonomija i dalje veoma jaki i stabilni, politički sistem SAD-a disfunkcionalniji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je od bilo koje druge napredne demokratije. U 2024. problem bi mogao da postane još veći. Predsednički izbori produbiće političku podelu zemlje, testiraće američku demokratiju do stepena kakav nacija nije doživela za 150 godina i potkopaće kredibilitet SAD-a na međunarodnoj sceni.

S ishodom glasanja koji je trenutno nemoguće predvideti, jedina izvesnost je šteta za američko društvo, političke institucije i međunarodni položaj. U svetu opterećenom krizama, izgledi za Trampovu pobedu oslabiće američku poziciju na globalnoj pozornici jer će republikanski zakonodavci zauzeti njegove spoljnopolitičke pozicije, a američki saveznici i protivnici nastojaće da se zaštite od njegove štetne politike.

Borbe u Gazi nastaviće se u 2024., sa stvarnim rizicima za eskalaciju u širi regionalni rat. Sukobi bi mogli direktno da uvuku SAD i Iran, a to bi imalo nesagledive posledice po globalnu ekonomiju, proširilo bi geopolitičke i političke podele i podstaklo globalni ekstremizam. Najviši izraelski zvaničnici obećali su da će "ukloniti" pretnju od Hamasa i Hezbolaha.

Ako bi Izrael preventivno napao Hezbolah, američka vojska bi pružila podršku, a Iran bi pomogao Hezbolahu, svom najvažnijem regionalnom savezniku. Huti u Jemenu takođe slede put eskalacije, a šiitske milicije koje deluju u Iraku i Siriji pojačale su napade na američke baze uz blagoslov Teherana. Nijedna zemlja uključena u sukob u Gazi ne želi izbijanje regionalnog sukoba, ali nepredvidivost uključenih aktera i nesigurnost situacije razlog su za zabrinutost.

Ruski napad na Ukrajinu ostaje istorijski neuspeh. NATO je ojačan novim članicama Finskom i Švedskom. EU je otvorila proces članstva za Ukrajinu, Rusija se suočava s novim sankcijama, a polovina njene imovine je zamrznuta. Evropa više ne kupuje rusku energiju. Ali Ukrajina će ove godine biti de facto podeljena, a Rusija sada ima inicijativu na bojnom polju i materijalnu prednost.

2024. je tačka preokreta u ratu: ako Ukrajina ne reši svoje probleme s ljudstvom, ne poveća proizvodnju oružja i ne postavi realnu vojnu strategiju, njeni bi teritorijalni gubici mogli da pokažu trajnim i mogli bi da se prošire. Kijev je pretrpeo veliki udarac zbog pada političke i materijalne podrške Sjedinjenih Država, a izgledi za evropsku pomoć nisu mnogo bolji. Zbog svih ovih razloga Kijev će ove godine preuzeti veće vojne rizike, uključujući udare na više ciljeva unutar Rusije koji izazivaju ruske odgovore bez presedana i mogli bi da uvuku NATO savez u sukob.

Tehnologija će preuzeti upravljanje veštačkom inteligencijom 2024. jer regulatorni napori posustaju, tehnološke fabrike ostaju uglavnom nesputane, a daleko moćniji modeli i alati veštačke inteligencije šire se izvan kontrole nacionalnih vlada.

Godine 2024. Rusija, Severna Koreja i Iran međusobno će jačati sposobnosti i delovati na sve koordinisanije i razornije načine na globalnoj sceni. Istovremeno, američki saveznici poput Ukrajine, Izraela i (potencijalno) Tajvana mogli bi da uvuku SAD u sukobe koje želi da izbegnu.

U izostanku malo verovatnog popuštanja stiska vlasti predsednika Si Đinpinga ili radikalnog zaokreta prema opsežnim i strukturnim reformama, kineska ekonomija će biti ranjiva tokom 2024. Neuspeh Pekinga da reformiše potrošan model ekonomskog rasta, finansijska slabost zemlje i kriza javnog poverenja razotkriće nedostatke u sposobnostima vođstva Komunističke partije Kine i povećati rizik od društvene nestabilnosti.

Nove sirovine, minerali i plemeniti metali biće ključne komponente u gotovo svakom sektoru koji će pokretati rast, inovacije i nacionalnu bezbednost u 21. veku, od čiste energije do naprednog IT, biotehnologije, transporta i odbrane. Ove godine će vlade širom sveta pojačati korišćenje industrijskih politika i trgovinskih ograničenja koja ometaju protok kritičnih sirovina.

Globalni inflacijski šok koji je započeo 2021. nastaviće da determiniše ekonomiju i politička zbivanja u 2024. Visoke kamatne stope uzrokovane tvrdokornom inflacijom usporiće rast širom sveta, a vlade će imati malo prostora za podsticanje rasta ili odgovor na šokove, povećavajući rizik finansijskog stresa, društvenih nemira i političke nestabilnosti.

Nakon četvorogodišnjeg izbijanja, snažan klimatski poremećaj El Ninjo dosegnuće vrhunac u prvoj polovini ove godine, donoseći ekstremne vremenske prilike koje dovode do nesigurnosti snabdevanja hranom, smanjuju zalihe vode, ometaju logistiku, šire bolesti i podstiču migraciju i političku nestabilnost, posebno u zemljama koje su već oslabljene pandemijom i šokovima cena energije i hrane izazvanih ratom u Ukrajini.

Kupci, zaposleni i investitori doveli su američke kulturne ratove u korporativne kancelarije, a sada će sudovi, državna zakonodavna tela, guverneri i aktivističke grupe, uglavnom one konzervativne, uzvratiti udarac. Fabrike uhvaćene u političkoj i pravnoj unakrsnoj vatri suočiće se s većom neizvesnošću i povećanim troškovima.

Ovo će biti još jedna turbulentna godina za američko-kineske odnose, posebno zbog Tajvana i tehnološkog nadmetanja, ali pozitivno je da su barem zasad predsednici Bajden i Si uvereni da bolje vođeni odnosi služe obema stranama, piše Tajm.

Evropski populisti nastaviće da ulivaju strah u evropski politički establišment, ali ograničeni neuspesi za glavne stranke na izborima za Evropski parlament, nacionalnim i lokalnim izborima neće izokrenuti evropski politički poredak ni izbaciti iz koloseka ambicije EU obnovljene pandemijom covida-19 i ratom u Ukrajini.

(Srbija Danas/Index.hr)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.