STEFANIJA UMRLA OD RETKE INFEKCIJE: Porodica uništena njenom smrću, zarazila se tokom odmora sa roditeljima

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2023, 09:18

STEFANIJA UMRLA OD RETKE INFEKCIJE: Porodica uništena njenom smrću, zarazila se tokom odmora sa roditeljima

Veruje se da se bakterijom zarazila tokom plivanja u bazenu.

Devojčica iz Kolumbije umrla je nakon što je obolela od bakterije koja jede mozak.

Stefanija Vilamiraz Gonzales (10) bila je na odmoru sa porodicom u junu kada je dobila bol u uhu, groznicu i povraćanje.

Iako su se njeni simptomi proredili kada se vratila kući, dve nedelje kasnije teško joj je bilo da ustane iz kreveta, imala je grčeve. Nedelju dana kasnije bila je mrtva. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Ono što niko nije sumnjao jeste da se nevidljivi parazit usadio u njeno telo i prouzrokovao da se mala balerina iznenada razboli nakon povratka sa odmora.

Nakon njene smrti, lekari su zaključili da se Stefanija zarazila tokom kupanja. Pretpostavljaju da je ameba koja živi u vodi pod nazivom Naegleria fowleri ušla u telo devojčice kroz nos.

Ovo je takozvana "ameba koja jede mozak" koja živi u jezerima, rekama i barama, ali je prema rečima stručnjaka otkrivena i u vodenim parkovima i bazenima.

- Podelili smo našu priču kako druga deca i porodice ne bi morali da prolaze kroz iste stvari kao mi. Porodica je uništena Stefanijinom smrću - rekli su rođaci.

Menadžer hotela u čijem se bazenu Stefanija razbolela obećao je da će pojačati bezbednosne standarde.

Kada se ameba nađe u telu, obično ima fatalne posledice po ljude. Naime, ameba iz nosa prodire u mozak, izazivajući meningitis i upalu moždanog tkiva. U 97 posto svih slučajeva infekcija je fatalna.

Međutim, infestacija je takođe izuzetno retka - barem nije dokumentovano mnogo bolesti. Institut Robert Koh navodi samo 250 slučajeva širom sveta, ali sumnja da je broj neprijavljenih slučajeva visok.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izveštavaju da je u SAD bilo samo 145 slučajeva u periodu između 1962. i 2018. Samo četiri osobe su preživele.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.