VUČIĆ SUTRA SA GRENELOM O KOSOVU! Trampov čovek dolazi sa SPECIJALNOM AGENDOM, suština je u ove DVE STVARI

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2020, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ SUTRA SA GRENELOM O KOSOVU! Trampov čovek dolazi sa SPECIJALNOM AGENDOM, suština je u ove DVE STVARI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susrešće se sutra sa Ričardom Grenelom.

Kratki rokovi - konkretni rezultati. To je suština precizne agende specijalnog izaslanika SAD za Kosovo Ričarda Grenela. I takve zahteve od njega i treba očekivati. Poznavaoci političkih prilika smatraju da će u Beograd doneti poruke o brzom nastavku dijaloga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susrešće se sutra sa Grenelom, koji je i ambasador SAD u Nemačkoj, a nastavak dijaloga, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ukidanje taksa i ekonomska saradnja mogle bi da budu jedna od važnijih tema. Kako saznajemo, Grenel će, na krilima uspeha zbog potpisivanja "pisma o namerama" za uspostavljanje avio-linije Beograd-Priština, zahtevati brz nastavak dijaloga, dok će mu predsednik Vučić kao uslov za to postaviti ukidanje taksa na robu iz centralne Srbije. Takođe, danas se očekuje Grenelov razgovor sa kosovskim zvaničnicima u Prištini.

Poseta dolazi samo četiri dana nakon potpisivanja sporazuma o uspostavljanju avio-linije Beograd-Priština u Berlinu, a kojem su direktno kumovali Grenel i Trampov savetnik za bezbednost Robert O‘Brajen. To što su njih dvojica bili u igri nije slučajno, jer baš Grenel i O‘Brajen važe za ljude bliske predsedniku Trampu, a koji ubrzano rade na pronalaženju rešenja za kosovski čvor.

Šta to znači? Kakve će nam poruke Grenel doneti? Zahtev za brzo formiranje vlade u Prištini i ukidanje taksa, najavu oživljavanja dijaloga, ubrzanje sporazuma sa Prištinom, evropskog puta...

Pre više od tri meseca Grenel je posetio Beograd prvi put u novoj ulozi, i tada je rekao da je cilj "da naše partnere u Srbiji i na KiM dovedu do sveobuhvatnog rešenja kako bi se razrešile tačke sukoba u regionu, i da će obe strane morati blisko i brzo da sarađuju gledajući u budućnost".

Put normalizacije

Direktorka Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da će preneti one poruke za koje je Srbiji potrebna snažna podrška Amerike.

- Očekujem da to budu poruke o nastavku dijaloga, regionalnoj saradnji, ekonomskom povezivanju, investicijama, evropskoj perspektivi. Uspostavljanje avio-linije Beograd-Priština posle više od 20 godina je korak u pravcu obezbeđivanja uslova za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa. Da bi se dijalog i fomalno obnovio, potrebno je da Priština ukine takse i Grenelovu posetu Beogradu i Prištini vidim kao doprinos otklanjanju te prepreke u dogledno vreme. Ipak, situacija u kojoj u Prištini još ne postoji vlada, a u Beogradu uskoro kreće kampanja za opšte izbore, znači da bi dijalog mogao da se nastavi najranije u drugoj polovini godine. Što se tiče EU, nova administracija je tek stupila na dužnost i biće im potrebno neko vreme da se posvete rešavanju problema između Beograda i Prištine. Žozep Borelj dolazi uskoro, a najavljeno je imenovanje specijalnog izaslanika koji bi se neposredno bavio i dijalogom Beograd - Priština - kaže Grubješićeva.

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkh odnosa Fatmir Šeholi kaže da poseta Grenela dolazi u veoma značajnom momentu.

- Rekao bih možda najznačajnijem, s obzirom na to da SAD imaju velikog uticaja ne samo za nastavak dijaloga, nego i brže formiranje vlade Kosova. U tom smislu smatram da će poseta Grenela Prištini i Beogradu biti signal da se što pre počne sa nastavkom dijaloga. Ono što je evidentno jeste da Amerika preuzima najznačajniju ulogu u nastavku razgovora Beograda i Prištine i da, koliko se može primetiti, zvanični Brisel polako bledi u rešavanju tog dijaloga - zaključuje Šeholi.

Letove između Beograda i Prištine obavljao bi "Jurovings" više puta nedeljno, avionima "erbas 320", objavio je “Dojče vele”. U "Jurovingsu" su rekli i da su "razna pitanja komercijalnog karaktera još uvek otvorena", poput početka letova. Kako navode, što se tiče aviona koji će prevoziti putnike, u pitanju je avion sa 180 sedišta za letove kratke i srednje dužine. U "Jurovingsovoj" konfiguraciji ti avioni imaju tri vrste prostora za putnike: tzv. biznis klasu, sekciju sa većim odstojanjem između sedišta i standardnu sekciju sa oko 90 sedišta u zadnjem delu letelice. Linija Priština-Beograd biće prva avio-linija "Jurovingsa" u kojoj su i polazni i dolazni aerodrom van nemačkog govornog područja.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je jasno da bez Srpske liste nema vlade na Kosovu i da je važno što se Srpska drži jedinstveno i snažno.

Vučić je podsetio da je ključni zahtev Srpske liste, pored bezbednosti Srba, ukidanje taksa, što bi značilo i normalizaciju života i nesumnjivo bolje ekonomske rezultate Srbije.

Predsednik je rekao da bi Srbija, da takse nisu uvedene, u 2019. godini bila zemlja broj dva ili tri po stopi rasta, a da je sada u prvih pet ili šest.

- To dovoljno govori koliki je značaj za nas - rekao je Vučić.

On je istakao da se nada da će "kako god i ko god" formirati vladu u Prištini.

- To ne znači da će naš posao biti lak, naprotiv, biće težak, ali bolje je kad pregovarate i razgovarate nego da razgovora nema - zaključio je Vučić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.