SRPSKI KARDIOLOG OTKRIVA: Evo kada SDS od kog je navodno umro Navaljni može nastupiti kod odraslih

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2024, 18:13

SRPSKI KARDIOLOG OTKRIVA: Evo kada SDS od kog je navodno umro Navaljni može nastupiti kod odraslih

Smrt nastaje naglo

Iz kardiološkog ugla posmatrano, iznenadna srčana smrt može nastati zbog akutnog koronarnog sindroma, te se akutni infarkt miokarda u 15 do 20 odsto slučajeva završava srčanom smrću. Naime, iznenadna smrt nastaje naglo, usled nekog stanja koje može biti urođeno, ali takođe i stečeno tokom života ako je u pitanju srčani mišić, kaže kardiolog prof.dr Tomsilav Kostić.

Obzirom da se sindrom iznenadne smrt javlja uglavnom kod dece, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vest da je Aleksej Navaljni iznenada umro upravo od SDS, nametnula je pitanje kada se dešava kod odraslih.

- Stanja koja dovode do iznenadne smrti su one koji dovode do slabljenja srčanog mišića i do pojave srčane slabosti, odnosno srčane insuficijencije - kaže profesor Kostić.

Podsetimo, jedan od vođa ruske opozicije, Aleksej Navaljni, umro je iznenada u zatvoru u Sibiru, a njegova smrt je  postala tema broj jedan u svetu. Ruske vlasti su se danas oglasile i objavile uzrok smrti Navaljnog i kao razlog su navele "sindrom iznenadne smrti".

Kako piše Medical News Today, Sindrom iznenadne smrti (SDS) je širok pojam koji može opisati bilo koju naglu, neočekivanu smrt iz prirodnih uzroka. To nije formalno stanje ili dijagnoza i ne ukazuje nužno na određeno medicinsko stanje.

- Sindrom iznenadne smrti (SDS) je opšti pojam za mnoge biološke scenarije koji dovode do brzog i neočekivanog smrtnog ishoda. Osoba uključena u to često nema ili ima vrlo malo znakova upozorenja na bolest. Čak i nakon smrti, obdukcija možda neće otkriti očigledne abnormalnosti.

I srčani udar i iznenadni zastoj srca su opasni po život, piše Medical News Today. Međutim, iznenadni srčani zastoj može ubiti osobu za samo nekoliko minuta, dok ljudi  mogu preživeti srčani udar.

Srčani udar nastaje kada nešto poremeti snabdevanje srca krvlju, što se dešava kada se ugrušak zaglavi u uskim krvnim sudovima.

- Iznenadni srčani zastoj se javlja iznenada, dok se srčani udar može desiti tokom nekoliko sati ili iznenada.

- Simptomi srčanog udara mogu nestati, a zatim se vratiti, dok iznenadni srčani zastoj počinje iznenada i intenzivan je, sa simptomima koji ne nestaju.

- Iznenadni zastoj srca znači da srce prestaje da pumpa krv u potpunosti, dok srčani udar podriva sposobnost srca da pumpa krv, ali je ne zaustavlja.

- Srčani udar povećava rizik od iznenadnog zastoja srca, a do iznenadnog zastoja srca može doći kada se srčani udar ne leči.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf/Ivana Anđelković/Prenela: T.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.