SRPSKI JEZIK DOMINIRA U CRNOJ GORI! Više od 30 000 građana ga upisalo U LIČNE KARTE

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2024, 22:52

SRPSKI JEZIK DOMINIRA U CRNOJ GORI! Više od 30 000 građana ga upisalo U LIČNE KARTE

Važan pokazatelj.

U poslednjih pet godina promenu jezika na ličnoj karti tražilo je 31.538 građana, a na pasošu 21.562, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, javljaju crnogorski mediji.

Iz MUP-a kažu da se obrazac lične karte štampa na crnogorskom i na engleskom jeziku i popunjava na crnogorskom jeziku, a za građane koji u službenoj upotrebi koriste srpski, bosanski, albanski ili hrvatski jezik, sadržaj obrasca lične karte i podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << unose se i na tim jezicima, osim imena i prezimena koji se unose na jeziku i pismu podnosioca zahteva, ako on to zahteva.

Prema podacima MUP-a, u poslednjih pet godina ličnu kartu i pasoš na crnogorskom jeziku (ćirilično pismo) tražile su 5.542 osobe, odnosno 2.773 osoba.

Ličnu kartu i pasoš na srpskom jeziku tražilo je 18.880, odnosno 10.263 građana, na albanskom 5.305, odnosno 6.345 građana.

Zahtev za izdavanje lične karte i pasoša na hrvatskom jeziku tražilo je 409, odnosno 218 građana, a na bosanskom taj broj iznosi 1.402 za lične karte i 1.900 za pasoše, podaci su MUP-a Crne Gore dostavljeni Portalu RTCG.

"U slučaju kad građanin zahteva unošenje prezimena i imena u obrazac lične karte na jeziku i pismu, u skladu sa prethodno opisanim, danom izdavanja lične karte, po službenoj dužnosti, izvršiće se unos prezimena i imena na tom jeziku i pismu i u matični registar rođenih", saopšteno je iz crnogorskog MUP-a.

Naglašavaju da prilikom podnošenja zahteva za izdavanje lične karte ili pasoša, građanin može zahtevati promenu jezika i pisma u navedenim dokumentima, shodno odredbama Zakona o ličnoj karti, kao i Zakona o putnim ispravama.

(Srbija Danas)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.