Izvor: Blic, 24.Jan.2018, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKE PRINCEZE KOJE SU ZAVELE SVETSKE VLADARE (6) Ćerka Stefana Prvovenčanog imala je DVA BRAKA u KROJI

Komnina Nemanjić, ćerka Stefana Prvovenčanog, bila je supruga Dimitrija Progonija kneza od Kroje, a kada je on preminuo udala se za njegovog naslednika Grgura Kamona.

Komnina je bila ćerka srpskog kralja Stefana Prvovenčanog i Evdokije Anđel. Imala je četiri brata, Stefana Radoslava, Predislava koji je kasnije postao treći srpski arhiepiskop Sava, Stefana Vladislava i polubrata Stefana Uroša I.

Za Dimitrija Progonija se udala 1208, a brak je sklopljen najverovatnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz interesa jer je time formiran kratki savez između Srbije i Arbanona (oblast u današnjoj Albaniji), a sve zbog tadašnjeg sukoba sa Venecijom sa kojom je Progoni do tada bio u savezu.

Za vreme negove vladavine Kroja je bila na svom vrhuncu, a nakon što je Dimitrije umro 1215. godine, vlast je ostala njegovoj udovici Komnini.

Iako ne postoji mnogo podataka o njenom životu, Komnina nije dugo sama vladala ovom oblasti jer se se ubrzo udala za vizantijskog zapovednika Grgura Kamona.

Grgur je naime prvo oženio ćerku Đina Progonija, a zatim srpsku princezu, udovicu Komninu, čime je dospeo na presto Kroje.

On je ojačao veze sa Srbijom, a njegovim dolaskom na vlast prekinute su sve veze Kroje i katoličanstva, odnosno pape Inoćentija sa kojim je Dimitrije pregovarao oko prevođenja svoje države u katoličku veru i Kroja je pripala pravoslavnom svetu.

Grgur i Komnina Nemanjić imali su ćerku koja se kasnije udala za Golema, tadašnjeg vladara Kroje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.