SRPSKA SVETA MATI POMAŽE: Treba vam NOVAC i malo više SREĆE u životu? SUTRA SE POMOLITE!

Izvor: Press, 11.Avg.2017, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKA SVETA MATI POMAŽE: Treba vam NOVAC i malo više SREĆE u životu? SUTRA SE POMOLITE!

Obeležavamo dan zaštitnice siromašnih i ugnjetavanih.
Foto: Wikipedija
Prepodobna mati Angelina, pre nego što se zamonašila zvala se Angelina Branković i bila je ćerka Đorđa Arijanita Komnina, srednjovekovnog gospodara oblasti Konjuha i Škumbe i supruga Stefana Brankovića, sina srpskog despota Đurađa Brankovića.
U narodnoj tradiciji ova srpska svetiteljka je upamćena kao izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << obrazovana, mudra i lepa žena koja još od detinjstva nije „ispuštala knjigu iz ruku“.
Za slepog Stefana, izgnanog srpskog despota, se udala novembra 1460. Kratko su živeli u Albaniji dok su posle život proveli u siromaštvu u Italiji.
Život Svete srpske mati Angeline bio je izuzetno težak – nadživela je muža, oba sina i ćerku Maru.
Tri puta je bila prinuđena da prenosi mošti svog muža, a dobar deo života je bila prognana od strane ostale srpske vlastele.
Ne zna se pouzdano kada se Angelina zamonašila. Zna se da je, uprkos siromaštvu, bila ktitorka velikog broja manastira i da je ostatak života provela u molitvi i tišini, bdijući nad moštima supruga i sinova.
Preminula je 1520. godine i sahranjena je prvo u svom manastiru Sretenju, a potom su njene mošti prenete u manastir Krušedol i položene u kovčeg zajedno sa moštima njenog sina Jovana.
Zbog ljubavi i blagosti kojom je zračila za života, ova svetiteljka se kroz celu službu i danas oslovljava kao – mati, prepodobna, preblažena, prisnoblažena, dostoblažena, blažena…
Prepodobna Angelina pominje se i u Službi njenog sina – svetog Jovana – i u Zajedničkoj službi svim Svetim Brankovićima, a njen lik se pojavljuje na svim ikonama ove srpske mučeničke porodice.
Kako je dobar deo života provela u bedi i teškom životu, seleći se i bežeći, mati Angelina danas se smatra zaštitnicom siromašnih i ugnjetavanih.
Ona sve vernike uči, a o tome svedoči i njen čitav život, da fizička beda nije važna dokle god je srce ispunjeno.
Duhovna beda je mnogo opasnija i zato, narod kaže, da na ovaj dan svako u molitvi treba da pomene Prepodobnu mati Angelinu kako bi nam ona pomogla da život dovedemo u red.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mati Angelina - žena, majka, zaštitnica

Izvor: Mondo, 12.Avg.2017, 00:10

Vernici Srpske pravoslavne crkve sećaju se danas prebodobne majke Angeline, despotice srpske, žene koja je za Srbe simbol vernosti porodici i duhovne snage koja pobeđuje zlobu i nemaštinu...Foto: Ilustracija: MONDO/Mario Milojević..Ova srpska svetiteljka je kćerka albanskog kneza Đorđa Arijanita...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.