SRBIN POGLAVICA ŠOŠONA: Slavljen od svog naroda kome je doneo bogatstvo!

Izvor: Kurir, 31.Mar.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIN POGLAVICA ŠOŠONA: Slavljen od svog naroda kome je doneo bogatstvo!

Sin srpskog doseljenika i indijanske princeze Ričard Milanović, proslavio se u Kaliforniji, kao poglavica koji je uspeo da vrati plemensku zemlju i razvije bizinis koji je potom doneo bogatstvo i prosperitet,narodu kojeg je vodio

LOS ANĐELES - Indijanski poglavica srpskog porekla Ričard Milanović prodrmao je Kaliforniju. Bio je jedan od najuticajnih vođa plemena Kahuila, koje vodi poreklo od Šošona. Za vreme dvadesetčetvorogodišnjeg mandata, doneo je svom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << narodu prosperitet i blagostanje...Vratio je zemlju na koju je pleme polagalo pravo i zahvaljujući činjenici da su bili oslobođeni od poreza, razvio unosan bizinis sa hotelima i kockarnicama. Ubrzo postao je veoma bogat i slavljen kako u svom narodu tako i širom Amerike.

Na žalost preminuo je u 69 godini od raka marta 2012. godine, ali iza sebe je ostavio zaostavštinu zbog koje će ga slaviti još mnogo godina.

Potomak je Stevana Milanovića, Srbina iz Zagreba, koji je u Americi upoznao indijansku princezu Lavern Migel. Venčali su se 1929. godine i 1942.dobili sina Ričarda

zoom

Egzotični par  se razveo po završetku Drugog svetskog rata i Milanović je detinjstvo proveo odrastajući u siromaštvu, na teritoriji rezervata Agva Kalijente. Pohađao je jeftine škole, a studije biznisa je prekinuo 1960. godine, kada se priključio američkoj vojsci, u čijoj je službi proveo tri godine.

Ipak, njegov san o visokom obrazovanju ostvario se 1996. godine, kada je diplomirao biznis i menadžment na Univerzitetu Redlends. Njegov dugi radni staž u borbi za prava indijanskog plemena Kahuila započet je 1978. godine, članstvom u Plemenskom savetu.

Prva funkcija Milanovića u plemenskoj hijerarhiji bila je mesto sekretara, da bi 1984. postao poglavica, tačnije predsednik Plemenskog saveta. Pobedu na indijanskim izborima doneo mu je plan o agrarnoj reformi na teritoriji indijanskih rezervata.

Pod njegovim vođstvom, Kahuila Indijanci su povratili veliki deo zemlje koji im je pripadao i na svojoj teritoriji su počeli otvaranje hotela i kockarnica koje su počele da donose ogroman novac, i to najviše zbog činjenice da su indijanski rezervati bili izuzeti od plaćanja poreza, čime se sva kockarska industrija i „Blekdžek" mašinerija locirala u kalifornijskom rezervatu i počela da donosi astronomske prihode plemenu, kao i samom Milanoviću.

Postao je jedan od najbogatijih ljudi u Kaliforniji, i to mu je donelo i neprijatelje. Čak je došao u sukob sa kalifornijskim guvernerom Arnoldom Švarcenegerom, koji ga je etiketirao kao poglavicu koji manipuliše suverenitetom indijanske zajednice i sprovodi monopol unutar plemenskih rezervata.

Ipak, ovaj čuveni „Terminator" je ubrzo povukao svoje optužbe i nazvao Milanovića vizionarom koji brine o interesima svog naroda.

Ričard Milanović je bio ugledni član brojnih indijanskih organizacija, a u američkom Senatu i zvanični zastupnik starosedelaca, koji ga smatraju najvećim herojem i poglavicom koji je uknjižio najveću pobedu u istoriji plemena Kahuila.

On je i jedini Srbin u SAD koji se družo skoro svakodnevno sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Barakom Obamom, a on je pored toga što je bio poglavica indijanskog plemena poznat po tome što je bio vlasnik banke, dva hotela, dva kasina i na hiljada hektara zemlje u indijanskim rezervatima, kao i član Republikanske partije, a sve to mu je donosilo zaradu i do osam milijarde dolara godišnje.

Bio je visoko pozicioniran u Republikanskoj stranci, a uvek je bio viđen na predizbornim konvencijama i bivšeg predsednika Džordža Buša.

http://www.youtube.com/watch?v=uav1bnYV_TA

Američki magazin “Biznis” je ovog 67-godišnjeg biznismena proglasio najuspešnijim poslovnim čovekom u nacionalnoj kockarskoj industriji. Zbog toga su ga nazvali “kralj kasina”.

Na pitanje odkud mu energija da se istovremeno bavi i biznisom i politikom, Milanović je uvek odgovarao:

- U meni teku snažna indijanska i snažna srpska krv. Od oca sam naučio da radim, a od majke Lavern Migel iz plemena Agva Kalijente da se borim. Veoma sam ponosan na svoje šestoro dece, koji pohađaju univerzitete u Kaliforniji i svetu. Moj sin Šon radi sa mnom i verujem da će me naslediti!

Iako sam odrastao uz majku, koja me je odgojila u indijanskoj zemlji i u skladu sa tradicijom plemena, ponosan sam što mi je otac Srbin- isticao je Ričard Milanović, poglavica koji je uknjižio najveću pobedu u istoriji Kahuila.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.