SRBIN OPLJAČKAO AUSTRIJSKU MINISTARKU: Političarka bila na odmoru, ceo zločin gledala UŽIVO - poznato kolika kazna mu sleduje

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Mar.2024, 20:04

SRBIN OPLJAČKAO AUSTRIJSKU MINISTARKU: Političarka bila na odmoru, ceo zločin gledala UŽIVO - poznato kolika kazna mu sleduje

Počinilac je prethodno deportovan iz Austrije

Muškarac (50) iz Srbije osuđen je u danas na četiri godine bezuslovnog zatvora u bečkom okružnom sudu zbog provale u bečki stan ustavne ministarke Karoline Edštadler.

Višestruko osuđivani čovek prihvatio je kaznu nakon konsultacija sa braniocem Piterom Filipom i oprostio se od prisutnih predstavnika medija ljubaznim, iritantnim „zbogom“. Na sankciju je pristao i javni tužilac. Presuda je stoga već pravosnažna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Okrivljeni i njegov prvobitno nepoznati saučesnik su na profesionalan način pristupili stanu ministarke tako što su 23. avgusta 2023. godine polugom i potisnom pločom razvalili sigurnosna vrata. Njih dvojica su potom iz lokala prikupili dragocenosti u vrednosti od oko 8.000 evra i taman su hteli da iznesu plen iz stana kada su primetili da na adresu stiže kriminalistička policija. Provalnici su žurno pobegli sa 60 evra u gotovini i vaj-faj kamerom. Međutim, 50-godišnjaku se ušlo u trag i uhapšen na osnovu DNK tragova ostavljenih na mestu zločina.

Srbin je prvi put osuđen za provalu u Austriji 1995. godine. Usledilo je još pet osuda. Nedavno, 2021. godine, odslužio je dve i po godine zbog komercijalne krađe provalom i, nakon što je odslužio veći deo izrečene kazne, deportovan i dobio je zabranu boravka.

- Zašto se vraćate u Beč? - želeo je da zna sudija Harald Krejger.

- Imam ćerku. Živi u Beču. Mislio sam da dođem ovde u posetu - odgovorio je optuženi. Tada se „to (provala) desila“.

- Nije znao da je ovo stan ministarke - naglasio je branilac Piter Filip. Njegov klijent je „video pakete ispred vrata i ušli su tamo. Policija je u automobilu 50-godišnjaka pronašla šrafcigere i drugi alat pogodan za razbijanje vrata stana.

- Valjda vam to nikad ne treba - primetio je sudija, nakon čega je branilac požurio da pristane na uništavanje ovih predmeta („Otarasite ih se!“).

Nije iznenađujuće da 50-godišnjak nije dao nikakve informacije o svom saučesniku. On je istakao da je njegov poslodavac u Srbiji prošle godine bankrotirao i da je zbog toga u finansijskim teškoćama. „Izvinjavam se“, naglasio je. On je priznao odmah nakon hapšenja.

Policija je u novembru uhapsila Srbina u Beč-Veringu. Kako je saopštila policija, muškarac se ponašao veoma upadljivo, zbog čega su ga policajci posmatrali. Pri tome su policajci otkrili vrlo blisku sličnost sa provalnikom traženim po nalogu EU za hapšenje u stanu ministarke u Beču-Deblingu, što je potom i potvrđeno.

Srbin je uhapšen zbog sumnje da je izvršio provalnu krađu. Od osumnjičenog je pronađen i oduzet alat za provalu. Tokom saslušanja, on je priznao krivično delo.

Kako prenosi „Krone“, ministarka Karolina Edštadler je za provalu saznala dok je bila na odmoru. Njena aplikacija za praćenje na njenom mobilnom telefonu je bila aktivirana. Shodno tome, videla je dva muškarca kamuflirana šalovima i kapama, koje je emitovala njena nadzorna kamera sve dok jedan od počinilaca možda nije deaktivirao kameru.

Sama ministarka je u izjavi nakon hapšenja pohvalila rad službenika:

- Veliko hvala bečkoj policiji, koja je u ovom slučaju još jednom dokazala koliko profesionalno radi. Brza istraga i hapšenje počinioca posledica su pažljivog rada forenzičara, LKA i dobrih kontakata sa vlastima u inostranstvu.

Izvor: Srbija Danas/Blic/Die Presse/Dušan Stamenković/Prenela: T.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.