SRBIJA TUGUJE ZA DEDA VLADIKOM Prijatelj patrijarha Irineja otkriva zašto je poglavar SPC bio omiljen u Nišu

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2020, 16:13

SRBIJA TUGUJE ZA "DEDA VLADIKOM" Prijatelj patrijarha Irineja otkriva zašto je poglavar SPC bio omiljen u Nišu

Za vreme dok je bio episkop niški patrijarh Irinej je izgradio najviše crkvi i najviše knjiga je napisao o niškom hramu

Vest o smrti patrijarha potresla je duboko sve one koji su ga lično poznavali i bili mu bliski prijatelji i saradnici.

Prijatelj upokojenog patrijarha Irineja za portal SrbijaDanas, doktor istorije umetnosti i konzervator Zavoda za zaštitu spomenika Miša Rakocija, rekao je da se patrijarha u Nišu svi sećaju kao nekoga ko je voleo da se druži >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa narodom svoje eparhije, posećivao ih je i dolazio na slave i to će zauvek ostati svima u sećanju.

- Posebno je važno njegovo vreme boravka kao episkopa u Nišu. Za njegovo vreme je najviše crkvi izgrađeno i najviše je knjiga napisano u ovom hramu. Svi ti objekt i dela su na jedan način obrađeni, ušli su u nauku i to je nešto što je ostalo za sva vremena - istakao je Miša Rakocija za naš portal.

Istoričar umetnosti Miša Rakocija otkrio je za naš portal i jedan dosad nepoznat detalj o patrijarhu Irineju:

- Ima dosta toga što bi moglo da se kaže o Irineju, ali ono što jeste zanimljivo, a u vezi sa tadašnjim episkopom niškim Irinejom, to je priča iz naroda. Nišlije su ga veoma volele, deca su ga zvala "deda vladika", to je ono što je bilo prepoznatljivo. Ono što takođe treba da se zna, to je da je on obilazio redovno svoju eparhiju, redovno je upoznavao ljude sa situacijom u eparhiji, obilazio je i gledao kakvo je stanje crkvi, tako da to je to bilo mnogo više nego rad, mnogo više.

Patrijarha Irineja, koji je jutros preminuo u Beogradu u 90. godini života, njegovi najbliži prijatelji i saradnici pamte kao obrazovanog, mirnog, staloženog čoveka koji će svima ostati u dubokom i trajnom i sećanju.

Posebno je srcu prirastao Nišlijama i pravoslavnim vernicima toga kraja gde je, kao episkop niški, dugih 35 godina služio veri i narodu.

Njegova svetost srpski patrijarh gospodin Irinej na mestu je patrijarha proveo više od deset godina, nasledivši pokojnog patrijarha Pavla u januaru 2010. godine.

Patrijarh srpski Irinej (po rođenju Miroslav Gavrilović; Vidova kod Čačka, 28. 8. 1930) je 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve i episkop niški. Njegova puna titula glasi: "Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski g. Irinej".

Rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović1. Završio je osnovnu školu u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Dana 22. 1. 2010. godine odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran za patrijarha.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.