SRBIJA NEMA DECE: Sve više škola u kojima nema ni prvaka!

Izvor: Telegraf.rs, 05.Sep.2014, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA NEMA DECE: Sve više škola u kojima nema ni prvaka!

- Sve je manje dece iz godine u godinu. Ali izdvojena odeljenja su razuđena, pa iako se smanjuje broj učenika, nastavnici su jednako potrebni, makar učili i troje dece - kaže Blažo Čubrilo, načelnih Školske uprave Užice

Prazne klupe više nisu izuzetak nego pravilo koje važi u većini škola u Srbiji. U gotovo hiljadu seoskih škola istovetna priča – jedna učiteljica istovremeno uči manje od deset đaka od prvog do četvrtog razreda.

Čak 180 isturenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << odeljenja zaječarskog i borskog okruga ima manje od deset učenika, a onih koje u sva četiri razreda broje do pet đaka ima 105, pišu “Novosti”.

- Situacija je slična kao prošle godine. Broj odeljenja se smanjuje, ali nijedna škola neće biti ugašena - kaže Dragoslav Marić, načelnik Školske uprave u Zaječaru.

Foto: Profimedia

Slično je i u Zlatiborskom okrugu. Školske 2010/11. upisali su 2.612 prvaka, godinu kasnije bilo ih je 2.540, pa 2.438, prošle godine 2.276, a ove godine oko 2.100. Škola u Ljubanju biće ukinuta, jer nema dece koja bi u njoj učila. Ukupno 44 matične osnovne škole imaju 131 izdvojeno odeljenje, od kojih gotovo polovina ima manje od deset đaka, a ukupno 23 škole čini manje od pet učenika.

- Sve je manje dece iz godine u godinu. Ali izdvojena odeljenja su razuđena, pa iako se smanjuje broj učenika, nastavnici su jednako potrebni, makar učili i troje dece - kaže Blažo Čubrilo, načelnih Školske uprave Užice.

Koliko brzo su opusteli školski hodnici i učionice, pokazuje i podatak da već i neke matične škole, koje su po pravilu bile velike – spajaju razrede – prvi sa trećim, drugi sa četvrtim. U čak 25 odeljenja Zlatiborskog okruga učiteljica u jednoj učionici brine istovremeno o svim đacima nižih razreda.

Foto: flickr/danobrienmuzyka

U Raškom okrugu, kaže načelnik Školske uprave u Kraljevu Žarko Milosavljević, najugroženija su sela oko Rudna, Ušća, Gradca, Raške…

- Ove godine sva ta sela imaju makar jednog đaka prvaka, ali to ne znači da će ih biti i narednih godina. Prema podacima sa početka ove školske godine, 41 seoska škola ima manje od pet učenika, a 61 ima najviše deset đaka. I to su sve škole u kojima radi samo jedan učitelj - kaže Milosavljević.

Tek ako škola ima između deset i 15 učenika, za katedrom se smenjuju dva učitelja. O manje od deset učenika, od prvog do četvrtog razreda, brine jedna učiteljica.

Foto: Profimedia

I u mnogim selima Pomoravlja svi đaci smešteni su u jednu učionicu. Čak 67 seoskih škola ima pet ili manje đaka. Najviše takvih odeljenja je, prema rečima Živote Starčevića, načelnika Školske uprave u Jagodini, na teritoriji Rekovca i Despotovca. Ove godine sve su imale makar jednog prvaka, ali već dogodine zna se da će škola u Rekovcu morati da zatvori jedno od 11 isturenih odeljenja, jer tu neće imati ko da uči.

A na teritoriji Moravičkog okruga, oko 90 seoskih škola, tj. izdvojenih odeljenja, broji po manje od 15 učenika. Načelnik Školske uprave u Čačku Danilo Beodranski kaže da ove godine nema tehnoloških viškova, iako se broj dece konstantno smanjuje.

Slično je i u svim ostalim krajevima Srbije. U Ministarstvu prosvete kažu da će za dve nedelje prikupiti podatke iz školskih uprava, ali i obećavaju da škole gde ima đaka, koliko god da ih je malo, neće biti ugašene.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

SRBIJA-NEMA-DECE-Sve-vise-skola-u-kojima-nema-ni-prvaka

Izvor: medio.rs, 05.Sep.2014

Sve je manje dece iz godine u godinu. Ali izdvojena odeljenja su razuđena, pa iako se smanjuje broj učenika, nastavnici su jednako potrebni, makar učili i troje dece - kaže Blažo Čubrilo, načelnih Školske uprave Užice..Prazne klupe više nisu izuzetak nego pravilo koje važi u većini škola u...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.