SRBIJA NA RUBU ZAVISNIŠTVA: Prvi kontakt sa alkoholom već U RANOJ MLADOSTI, VIKEND OPIJANJE je svakodnevnica maloletnika

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Feb.2024, 19:59

SRBIJA NA RUBU ZAVISNIŠTVA: Prvi kontakt sa alkoholom već U RANOJ MLADOSTI, VIKEND OPIJANJE je svakodnevnica maloletnika

Polovina mladih u Srbiji se povremeno opija.

Nakon afere trovanja alkoholom na žurci maloletnika, otvara se pitanje, kako deca dolaze do alkohola i kada je postalo uobičajeno korišćenje nedozvoljenih supstanci.

Protiv organizatora žurke biće podneta prekršajna prijava zbog točenja alkohola maloletnicima, ali pravi zadatak je na roditeljima koji bi ovu statistiku morali ozbiljnije da shvate.

U Srbiji, prema istraživanju Instituta za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << javno zdravlje ,,Batut”, oko 50% mladih povremeno pije alkoholna pića, 20% se povremeno opija, a njih 7% redovno pije. 

Prvo pijanstvo doživljavaju već sa 13 godina, a znaci zavisnosti počinju da se javljaju oko 21.

U Beogradu, od ukupnog broja lečenih alkoholičara, skoro polovinu čine mladi do 30 godina.

- Mislim da mi već dugo imamo problem na tu temu i kada se čitaju različita istraživanja, mislim onako kulturološki jesmo narod koji ima pretenzije ka alkoholu. Jedna od varijabli koja se ispitivala jeste i alkoholizam gde je bukvalno bio problem naći ono što zovemo kontrolna grupa, odnosno, oni koji ne bi spali u neku kategoriju alkoholizma ili zloupotreba alkohola pa vam onda to dovoljno govori o našem narodu - rekla je psihološkinja, Ana Ivanov.

Prvi kontakt mladih sa alkoholom dešava se već u ranoj mladosti. Najčešće im upravo roditelji ponude penu od piva ili da „liznu“ rakiju gde daju nesvesno primer da je česta konzumacija alkohola u redu.

- Učestalost je osnovni kriterijum, sve što je više od tri puta nedeljno za mlađe osobe čak je i to za adolescente puno, recimo jednom do dva puta nedeljno je već razmišljanje o razvijenoj zavisnosti. Imamo sve više ljudi koje ne možemo da svrstamo u zavisnike ali koji vrlo često zloupotrebljavaju alkohol i njih je na svakom koraku, pogotovo kad uzmemo širu porodicu i oni daju primer da u tome nema ništa loše - rekao je dr Boro Lazić, psihijatar.

Već u srednjoj školi počinje takozvano vikend opijanje koje kažu stručnjaci postane rutina koja vodi u potencijalnu zavisnost, a neretko ide i sa narkoticima.

- Baš tu je uloga roditelja da objasni posledice, u tim ekstremima i riziku da tinejdžeri budu svesni posledica. Zloupotreba alkohola često ide ruku pod ruku sa drugim problemima i treba roditelji da obrate pažnju da li postoji neki primarni problem - kaže Ivanov.

Iako se fizičke i psihičke posledice prekomernog opijanja u adolescenciji ne manifestuju odmah, trajne su, i najčešće kada se otkriju, već je reč o zavisnosti.

Izvor: Srbija Danas/Blic/Helena Košutić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.