SRBIJA BRANI CELU EVROPU! Vučić: Potpisan važan sporazum, odbrambena granica se pomera na jug (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Nov.2022, 15:57

SRBIJA BRANI CELU EVROPU! Vučić: Potpisan važan sporazum, odbrambena granica se pomera na jug (FOTO/VIDEO)

Viktor Orban i Karl Nehamer doputovali su u Beograd na drugi trilateralni sastanak.

Nakon tog sastanka, koji se održava u Predsedništvu Srbije, usledio je i plenarni sastanak delegacija Srbije, Mađarske i Austrije, a zatim je održana zajednička konferencija za medije Vučića, Orbana i Nehamera.

Predsednik Aleksandar Vučić obraća se javnosti nakon trilateralnog sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom u Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Vučić na na početku poželeo gostima dobrodošlicu u Srbiju i naglasio da je velika privilegija da imamo takve prijatelje pored sebe.

- Potpisali smo važan memorandum o razumevanju i počinjemo sa velikom akcijom pre Nove godine. Broj ilegalnih migrenata je udvostručen u odnosu na prošlu godinu. Nekoliko koraka smo već preduzeli. Pored Tunisa moraćemo da imamo bezvizni režim sa još dve zemlje - rekao je Vučić i dodao da je broj ilegalnih migranata uvećan za 121 odsto i da migranti najviše dolaze iz Severne Makedonija (51 odsto) i iz Bugarske (32 odsto).

Vučić je dodao da će na granici sa Severnom Makedonijom ubuduće biti angažovan veći broj policajaca sa sofisticiranom opremom.

- Želimo da odbrambenu granicu pomerimo na jug jer tako čuvamo Evropu i svoju zemlju. Ne želimo da budemo parking za migrante - rekao je Vučić i dodao da je postignut i dogovor o readmisiji i da će se ti troškovi ubuduće deliti na fer način.

Predsednik se još jednom zahvalio Orbanu i vladi Mađarske zbog gasne podrške i naglasio da bismo teško preživeli zimu bez njihove podrške.

Nehamer se najpre zahvalio predsedniku Vučiću na gostoprimstvu i saradnji

- Austrija, Mađarska i Srbija su osnovale partnerstvo kada je reč o borbi protiv nelegalnih migranata i organizovanog kriminala - rekao je Nehamer.

Istakao je da su pojedinačne države EU sada primorane da pronalaze nove vidove saradnje van onih koji već postoje u EU, jer ono što Evropa trenutno primenjuje nije dovoljno.

- Želim da se zahvalim Srbiji i Vučiću na tome što se založio da azilanstki turizam bude okončan. Vučić je ozbiljno shvatio brige Austrije, nije ostavio Austriju na cedilu, i to je zaista veoma važno i meni kao kancelaru i Austrijancima - istakao je Nehamer.

Mađarska se nalazi u specifičnoj situaciji - pod pritiskom sa dve strane, rekao je mađarski premijer na početku obraćanja.

- Sa jedne strane je rat i Ukrajina, sa druge Srbija i migranti. Moram da kažem nekoliko rečenica o onome što se dogodilo juče. Preminuli su građani Poljske, u našem susedstvu je rat, koji nas ne pogađa samo ekonomski. Ako se odvija rat u susednoj zemlji, ni ti nisi bezbedan, eto preminuli su građani Poljske na samom poljskom tlu. Juče je prekinut dovod nafte iz Ukrajine u Mađarsku. Kada si u opasnosti ti i tvoja zemlja, moraš da se trudiš da tu opasnost eliminišeš - to znači da mi želimo mir i da moramo da se posvetimo miru - rekao je Orban.

Zahvalio se i predsedniku Vučiću i naglasio da Srbija i Mađarska dele sudbinu.

- Mi delimo sudbinu i u dobru i u zlu i pomažemo jedno drugom kada je nekom potrebna pomoć. To nije političko pitanje, to je pitanje instinkta, instinkta opstanka. Mi Mađari osećamo to, a verujem i Srbi - pošto delimo istu sudbinu, mi moramo da sarađujemo da bismo pobedili sve izazove naše zajedničke sudbine. Zahvalana sam predsedniku Vučiću što sam u njemu prepoznao najboljeg srpskog partnera Mađarske - rekao je Orban.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na svom Instagram profilu "budućnostsrbijeav" posle sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom u okviru Drugog trilateralnog samita Mađarska, Srbija i Austrija.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Drugi trilateralni samit Mađarske, Srbije i Austrije počeo je danas u Beogradu sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Mađarske Viktora Orbana i austrijskog kancelara Karla Nehamera.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Prvi trilateralni samit Mađarske, Austrije i Srbije o ilegalnim migracijama održan je 3. oktobra u Budimpešti, gde je Vučić najavio da će Srbija, što je bio rezultat dogovora trojice lidera, do kraja godine u velikoj meri uskladiti viznu politiku sa EU.

- Time ćemo onemogućiti da neko koristi Srbiju kao dolaznu zemlju ne zbog stvarnih potreba, već ilegalne migracije ka zapadu - istakao je tada Vučić. Na samitu u Budimpešti pokrenuta je zajednička akcija tri zemlje u borbi sa ilegalnim migracijama kako bi se smanjio pritisak na granice tri zemlje, a trojica lidera razgovarala su i o međusobnoj pomoći tokom krize kada je reč o energentima i hrani.

Tada je dogovoreno da sledeći sastanak bude održan na ministarskom nivou u Beogradu, na kome će biti razrađen akcioni plan za saradnju tri zemlje u sprečavanju ilegalnih migracija.

Na ministarskom sastanaku Srbije, Austrije i Mađarske, koji je u Beogradu održan 6. oktobra, tadašnji ministar policije Srbije Aleksandar Vulin rekao da su tri zemlje veoma zabrinute zbog pritiska migranata na granicama, kao i da će Srbija dobiti veliku pomoć Austrije i Mađarske da bi zaštitila svoju granicu prema Severnoj Makedoniji od priliva ilegalnih migranata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.