SRBI SMENJUJU GRADONAČELNIKA ALBANCA: U Zvečanu peticija protiv NELEGITIMNO izabranog Iljira Pecija

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2024, 13:46

SRBI SMENJUJU GRADONAČELNIKA ALBANCA: U Zvečanu peticija protiv NELEGITIMNO izabranog Iljira Pecija

Pokrenute inicijative u četiri opštine

U Zvečanu je jutros u 9 časova počelo prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika ove opštine Iljira Pecija, izabranog na izborima u aprilu prošle godine koje su Srbi bojkotovali zbog postupaka Prištine.

Veliki broj građana pristiže na plato ispred spomenika kralju Milutinu u Zvečanu, kako bi potpisivanjem peticije izrazili nezadovoljstvo što nelegitimno izabrani gradonačelnik vodi njihovu opštinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Darko Vuksanović, predstavnik inicijative građana za smenu gradonačelnika pozvao je stanovnike Zvečana da u što većem broju dođu i potpišu peticiju.

- Niko ne podržava način na koji se vodi naša opština i stvaraju tenzije. Radnicima je mesto na svojim radnim mestima, a ne ispred zgrade opštine - rekao je Vuksanović.

Prema administrativnom uputstvu Prištine o razrešenju gradonačelnika putem peticije, za pokretanje referenduma za smenu gradonačelnika Zvečana potrebno je prikupiti 20 odsto potpisa od ukupnog broja građana upisanih u birački spisak, što je 1.411 potpisa.

Od devet časova danas, i građani Zubinog Potoka počinju da potpisuju peticiju za smenu gradonačelnika ove opštine, a građani u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću sakupili su neophodan broj potpisa za smenu gradonačelnika u svojim opštinama.

Za gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM izabrani su Albanci, na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine, koje su Srbi bojkotovali zbog nepoštovanja briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, tačnije tada je glasačko pravo iskoristilo njih 1.567, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.