SRAMNO: Šutanovčev kum lobira za Hrvate na štetu Srbije!

Izvor: Kurir, 19.Jul.2013, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRAMNO: Šutanovčev kum lobira za Hrvate na štetu Srbije!

Saša Omić, zastupnik Tvornice duhana Rovinj, utiče na to da se zadrže niske carine na uvoz hrvatskih cigareta

BEOGRAD - Posluju na štetu naše zemlje.

Saša Omić, direktor predstavništva Tvornice duhana Rovinj (TDR), kum Dragana Šutanovca, visokog funkcionera DS, lobira da Srbija zadrži niske carine na uvoz hrvatskih cigareta, što bi moglo da ima razorne posledice po domaću duvansku industriju, saznaje Kurir.

Ulaskom Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Evropsku uniju carine na uvoz cigareta iz Hrvatske bi trebalo da budu povećane sa 15 na 57 odsto i da budu iste kao i za ostale članice EU. To povećanje, kako navode u TDR, koštaće ih dodatnih carina od deset miliona evra godišnje, pa Hrvatska pokušava da izmeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Srbije i EU i zadrži postojeće povlastice.

Ugroženo poslovanje

U domaćoj duvanskoj industriji tvrde da im je ugroženo poslovanje i ističu da bi mogli da prebace deo lokalne proizvodnje iz Srbije u svoje fabrike u EU.

- Šutanovčev kum pokušava da se izbori za održavanje povoljnog položaja za hrvatski TDR - navodi sagovornik Kurira.

Dragan Šutanovac, visoki funkcioner DS, priznaje da je Saša Omić njegov kum, ali ističe da se nikada nije mešao, niti interesovao kako posluje firma za koju radi.

- Ne vidim šta je sporno. To bi značilo da moji kumovi ne smeju da rade da ja ne bih dospeo u novine - dodao je on.

Da je u toku ogromna lobistička akcija potvrdio je i portal Euraktiv, koji je preneo nezvaničnu izjavu sagovornika iz Evropske komisije da se u pregovorima ne traži povećanje kvota za izvoz hrvatskih cigareta u Srbiji, već da se zadrži postojeća od 1.625 tona.

Pregovori traju

Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine, negira da EU pritiska Srbiju. Sve zemlje članice sporazuma CEFTA, među kojima više nije Hrvatska, pregovaraju sa EU u vezi s robom iz Hrvatske.

Nama je to u interesu

Naravno da je u interesu TDR da se zadrži postojeći trgovinski režim. Jedino što vam možemo reći jeste to da je u pregovorima s Srbijom pregovaračka strana EU, a ne TDR - kratko su odgovorili u predstavništvu TDR u Srbiji.

Nismo radili za Tvornicu duhana

Spekulisalo se da je konsultantska kuća „Altis“, dok je njen vlasnik bio Božidar Đelić, bivši ministar i član DS, radila za Tvornicu duvana Rovinj. Međutim, Momo Kijanović, direktor „Altisa“, kaže za Kurir da nikada nisu radili za TDR.

- „Altis“ se ne bavi lobiranjem - dodao je on.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.