SPREMNI SMO DA PREUZMEMO KONTROLU NAD GAZOM: Abas se obratio povodom godišnjice smrti Jasera ​​Arafata

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Nov.2023, 17:53

"SPREMNI SMO DA PREUZMEMO KONTROLU NAD GAZOM": Abas se obratio povodom godišnjice smrti Jasera ​​Arafata

Abas je takođe pozvao na održavanje međunarodne mirovne konferencije kako bi se dale "međunarodne garancije" i raspored za okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas ponovio je danas da je to telo spremno da ponovo preuzme kontrolu nad Pojasom Gaze nakon rata Izraela i Hamasa, ali je poručio da će to prihvatiti samo u okviru sveobuhvatnog političkog rešenja koje uključuje palestinsku državu u granicama iz 1967. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa Istočnim Jerusalimom kao prestonicom.

U govoru povodom 19. godišnjice smrti palestinskog lidera Jasera ​​Arafata, Abas je poziva na očuvanje Arafatovog nasleđa i zaštitu Palestinske oslobodilačke organizacije kao jedinog legitimnog predstavnika palestinskog naroda, prenosi "Tajms of Izrael".

.

On je odbacio mogućnost da Izrael ponovo okupira Pojas Gaze ili da Palestinci iz te enklave ili sa Zapadne obale budu proterani u drugoj "nakbi", što se odnosi na raseljavanje Palestinaca sa teritorije Izraela nakon izraelskog rata za nezavisnost 1948.

Izrael je ranije saopštio da namerava da zadrži bezbednosnu kontrolu nad Gazom na neodređeno vreme kada završi vojni pohod protiv militantne grupe Hamas koja je na vlasti u toj palestinskoj enklavi, ali da ne namerava da je ponovo okupira.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.