SPREČEN POLITIČKI SUNOVRAT: Italijanski parlament izglasao poverenje premijeru Konteu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2021, 23:58

SPREČEN POLITIČKI SUNOVRAT: Italijanski parlament izglasao poverenje premijeru Konteu!

U Italiji je večeras sprečen dalji politički haos nakon što je premijer Đuzepeu Konteu tesnom većinom izglasano poverenju u gornjem domu parlamenta

Zemlja je ovom političkom krizom bila uvučena u novu političku neizvesnost tokom protekle sedmice nakon što je manja stranka povukla podršku koalicionoj vladi - oduzevši joj tako većinu u parlamentu.

Međutim, italijanski poslanici u Senatu podržali su Kontea tokom večerašnjeg glasanja, sa 156 glasova naspram 140, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << omogućivši mu da ostane na funkciji. Takođe ga je podržao donji dom parlamenta na glasanju u ponedeljak uveče.

Konte će sada voditi manjinsku administraciju u zemlji sklonoj političkim sporovima.

''Italia Viva'', mala politička stranka koju je osnovao bivši premijer Matteo Renci, napustila je koaliciju prošle nedelje zbog razlika u tome kako rasporediti novac iz fondova EU za poticanje italijanske ekonomije.

Renzi je okrivljen za delovanje u svom političkom interesu nastojeći da pojača javno mnjenje za svoju novoosnovanu grupu. Njegova stranka bila je suzdržana od presudnog glasanja u utorak uveče, umesto da odluči da ide protiv Kontea i pomogne rušenju vlade.

Jedan od glavnih izazova za sada manjinsku vladu biće spašavanje italijanske ekonomije, gde se očekuje da će BDP (bruto domaći proizvod) pasti 10 odsto u tekućoj godini.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.