SPORO KLACKANJE U JASENOVAČKOM VOZU SMRTI: Ovako je nastala pesma “Đurđevdan” (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 01.Nov.2014, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPORO KLACKANJE U JASENOVAČKOM VOZU SMRTI: Ovako je nastala pesma “Đurđevdan” (VIDEO)

Sigurno niste znali kakva istorija stoji iza čuvene pesme "Đurđevdan". Potresna priča koja je dovela do nastanka ove pesme nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Čuvena pesma “Đurđevdan” nastala je u vozu smrti koji je išao iz Sarajeva za Jasenovac. U vozu su se nalazili uplašeni zatvorenici, bez hrane i vode, u strahu od neizvesne budućnosti ka kojoj su išli.

Istoriju ove pesme otkrio je profesor Žarko Vidović, istoričar umetnosti, koji je bio u >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << ovom zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine i doživeo celu priču. Prema njegovim rečima, među zatvorenicima je vladala opšta kriza i strah. Jedan od njih nije više mogao da izdrži u ovim nehumanim uslovima i iz njegovog grla izašli su stihovi koji odslikavaju njegovu ljudsku borbu za život.

Pod utiskom ove potresne priče, Goran Bregović je obradio ovu pesmu, koja je postala planetarni hit i peva se na više svetskih jezika. Svako ko je čuo ovu pesmu, osetio je patnju i bol koji su ugrađeni u ove stihove.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.