SPORAZUM NIJE NAJBOLJI ZA KOSOVO, VUČIĆ ODBIO DA POTPIŠE Kurti priznao poraz u Ohridu, pa na pogrdan način govorio o ZSO

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Mar.2023, 23:58

"SPORAZUM NIJE NAJBOLJI ZA KOSOVO, VUČIĆ ODBIO DA POTPIŠE" Kurti priznao poraz u Ohridu, pa na pogrdan način govorio o ZSO

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti potvrdio je večeras da sporazum postignut u Ohridu, između Kosova i Srbije, kao uslov sadrži i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, preneli su kosovski mediji.

Kurti je u intervjuu istakao da sporazum nije najbolji za Kosovo, ali je prilika da se krene napred.

On je rekao da se u članu 10. evropskog predloga kaže da obe strane potvrđuju da se svi dosadašnji sporazumi moraju primeniti.

- Postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << udruživanje u sporazumu. Član 10 kaže da obe strane moraju da primenjuju prethodne sporazume koji su obavezujući. Dakle, postoji 39 sporazuma koji se moraju sprovesti. Postoje sporazumi poput onog za vraćanje katastarskih knjiga, koji je peti na listi - objasnio je Kurti.

Kako je rekao, ne poriče tako nešto, ali dodaje da je u članu 7, u kojem se govori o srpskoj zajednici, reč o službama a ne strukturama.

- Nivo samoupravljanja, bez ugrožavanja ustavnog poretka Kosova - dodao je Kurti i ukazao da je imao više predloga, ali da je, tvrdi,  druga strana zapretila da će prekinuti razgovore.

Kurti je rekao i da je ponudio tri stuba za statut Udruženja.

- Tražio sam tri stuba Udruženja. Ako se složimo, u skladu sa Ustavom i odlukom suda, sa evropskim i američkim stavom o ova tri stuba, sutra ću vam doneti nacrt statuta. Svi su 19. marta ujutru mogli da imaju nacrt na osnovu ova tri stuba. To kaže samouprava srpske zajednice, a ne srpskih opština na Kosovu - rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, kada se pominje samouprava srpske zajednice, to postoji u okviru zaštite nacionalnih manjina.

Ponovio je da je Srbija odbila da potpiše sporazum u Ohridu, jer, kako je rekao, nema volje da ga primeni.

Kurti je naveo da je on uvek bio konstruktivan i da, prema njegovim rečima, u poslednjem sporazumu postoji ravnopravnost između dve strane.

- Već smo imali indicije, pa čak i činjenice da krše sporazum. Očekujem da EU presudi i osudi nekonstruktivno ponašanje Srbije - rekao je Kurti.

Dodao je da uvek traži više nego što se nudi, jer mislii da Kosovu više pripada.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"ZAJEDNICA U SPORAZUMU, SVE POTPISANO MORA DA SE PRIMENI" Kurti govorio i o SPC i tvrdi da patrijarh Porfrije odbija sastanak sa njim

Izvor: Blic, 23.Mar.2023, 00:07

Premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdio je večeras da sporazum postignut u Ohridu, između Kosova i Srbije, kao uslov sadrži i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, preneli su kosovski mediji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.