SPOMEN PLOČA U KNINU U ZNAK SEĆANJA NA STRADANJE CIVILA

Izvor: Kurir, 05.Avg.2010, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPOMEN PLOČA U KNINU U ZNAK SEĆANJA NA STRADANJE CIVILA

KNIN - Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska (YIHR) postavila je spomen ploču u znak sećanja na stradanje civila u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" 5. avgusta 1995, saopštila je ta inicijativa.

Inicijativa je postavila spomen ploču uz put, na severnom izlazu iz Knina, kojim su pre tačno 15 godina izbeglice iz Knina i okoline bežale u koloni i od kojih su mnogi zauvek napustili to područje.

"Na 15. godišnjicu akcije Hrvatske vojske "Oluja", uz ovaj put >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kojom su prošle hiljade izbeglica, ploču postavljaju građani Republike Hrvatske koji nude žrtvama svoje izvinjenje u nedostatku izvinjenja odgovornih", piše na spomen ploči koja je postavljena uz finansijsku podršku hrvatske vlade.

Inicijativa u saopštenju dodaje da, iako nije uspela da dobije dozvolu za postavljanje te spomen ploče, "veruje da je administracija Grada Knina neće ukloniti zbog njenog velikog značaja u priznanju patnje žrtava 15 godina nakon akcije" i izražava nadu da ni stanovnici Knina i Hrvatska iz istog razloga neće uništiti spomen ploču.

"Postavljanje ove spomen ploce ne znači etiketiranje cele akcije i njene namere zločinom. Inicijativa prepoznaje napore građana Hrvatske uložene u oslobađanju teritorije Hrvatske od okupacije, ali smatramo da je nužno u procesu demokratizacije suočiti se sa zločinima koji su počinjeni, njih priznati i za njih se izviniti", dodaje se u saopštenju. Inicijativa ukazuje da je neophodno da institucije ulože dodatne napore u omogućavanju povratka svih izbeglica na celoj teritoriji Hrvatske.

 "Izražavamo nadu da ćemo ove godine od predstavnika vlasti u Hrvatskoj čuti iskrena izvinjenja žrtvama", dodaje se u saopštenju Inicijative.

U Hrvatskoj se danas obeležava Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja 5. avgust kada su snage hrvatske vojske i policije 1995. godine u okviru akcije "Oluja" ušle u Knin, sedište tadašnje samoproglašene Republike Srpske Krajine. Samu vojnu akciju, ali i period potom, obeležili su ratni zločini koje su pripadnici hrvatske vojske, ali i civili počinili nad srpskim civilima, kao i masovni egzodus više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.