SPAS NA DOHVAT RUKE: Francuski naučnici leče zaražene KRVNOM PLAZMOM osoba koje su prebolele Kovid-19

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Apr.2020, 09:52

SPAS NA DOHVAT RUKE: Francuski naučnici leče zaražene KRVNOM PLAZMOM osoba koje su prebolele Kovid-19

Rezultati se očekuju za dve do tri nedelje

U Francuskoj uskoro počinje kliničko ispitivanje u okviru kojega će se krvna plazma osoba koje su prebolele Kovid-19 ubrizgati pacijentima u akutnoj fazi bolesti.

- Kliničko ispitivanje sastoji se od transfuzije plazme pacijenata koji su preboleli Kovid-19, a koja sadrži antitela na virus. Taj imunitet bi mogla preneti na pacijenta koji boluje od korona virusa - navodi se u zajedničkom saopštenju Pariske univerzitetske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << klinke, Francuskog zavoda za krv i Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje.

Krvna plazma osoba koje su prebolele Kovid-19 sadrži antitela koja je njihov organizam razvio.

- Ta antitela mogu pomoći pacijentima u akutnoj fazi bolesti da se bore s virusom - veruju stručnjaci.

. Ciljano uzorkovanje organizovaće se od utorka u nekim francuskim pokrajinama među dve stotine pacijenata koji su ozdravili pre najmanje 14 dana.

- Pacijenti koji su ozdravili od Kovida-19 biće lično pozvani da daju plazmu - navodi se u saopštenju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.