ŠOKANTNA NERAVNOTEŽA U DISTRIBUCIJI VAKCINA: Iz SZO poručuju da većina zemalja ne može da pokrije rizične grupe

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Apr.2021, 17:53

"ŠOKANTNA NERAVNOTEŽA" U DISTRIBUCIJI VAKCINA: Iz SZO poručuju da većina zemalja ne može da pokrije rizične grupe

Širom sveta je do sada dato više od 700 miliona doza vakcina

- Postoji "šokantna neravnoteža" u distribuciji vakcina protiv kovida-19 širom sveta, a većina zemalja nema ni blizu dovoljno vakcina da pokrije rizične grupe - izjavio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus.

- U proseku, u zemljama sa visokim prihodima, skoro svaki četvrti čovek je primio vakcinu protiv kovida-19. U zemljama sa niskim prihodima, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << to je jedan na više od 500 - rekao je direktor SZO na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, širom sveta je do sada dato više od 700 miliona doza vakcina, ali je 87 odsto od tog broja otišlo zemljama sa visokim ili srednjim prihodima, dok su zemlje sa niskim primanjima primile samo 0,2 odsto doza.

Udruženje za vakcine GAVI i SZO saopštili su danas da je, šest nedelje nakon početka distribucije vakcina preko KOVAKS mehanizma isporučeno 38,4 miliona doza za 102 zemlje na šest kontinenata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Kovaks ima cilj da isporuči trećinu milijarde vakcina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2021

Međunarodni program za deljenje vakcina Kovaks ima za cilj da isporuči trećinu milijarde doza vakcina protiv kovida-19 do sredine godine, izjavio je danas Set Berkli, direktor GAVI saveza za vakcine na forumu Svetske banke...Program je isporučio skoro 38,4 miliona doza vakcina protiv kovid-19 u 102...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.