ŠOK U ITALIJI: Di Majo izazvao POTRES ostavkom dok koalicija pokušava da izbegne vanredne izbore!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2020, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠOK U ITALIJI: Di Majo izazvao POTRES ostavkom dok koalicija pokušava da izbegne vanredne izbore!

Luiđi Di Majo dao je ostavku na mestu lidera Pokreta Pet Zvezda i biće to težak udarac za italijansku političku scenu koji strahuje od prevremenih izbora u trenucima dok se dešavaju velika unutrašnja partijska neslaganja i sukobi u koaliciji.

Ranije su se ministri vladajućeg Pokreta Pet Zvezdica (P5Z) sastali da razgovaraju o strategiji uoči regionalnih izbora u Emiliji Romanji i Kalabriji, gde se očekuje da će doživeti poraz od Matea Salvinija koji predvodi Ligu Desničarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krila.

Očekuje se da će 33-godišnji pobunjenički političar ostati na funkciji ministra spoljnih poslova u koalicionoj vladi koja je na "staklenim nogama".

P5Z je osvojila više od trećine na nacionalnom izboru 2018. godine, što im je omogućilo da uđe u koaliciju sa Salvinijevom Ligom, ali je od tada Di Majova popularnost krenula da opada.

Di Majo se redovno sukobljavao sa Salvinijem, koji je demonstrativno napustio Vladu prepuštajući Di Maju da oformi alternativnu i nezgodnu koaliciju sa Centralno-Levičarskom Demokratskom partijom, potez kojim su se trebali izbeći vanredni izbori, a za koje se Salvini nadao s obzirom da mu je popularnost bila u porastu.

Najnovija istraživanja pokazuju da P5Z ima oko 16% glasova, ali političari uveliko napuštaju tu stranku. Od septembra, kada je P5Z došao na vlast, već je 30 političara napustilo ovaj pokret, među kojima je bilo i izbačenih, ali su u većini slučajeva sami napustali pokret.

U međuvremenu, Salvini ima oko 31% dok Centralno-Levičarska Demokratska partija ima oko 19% podrške, pokazuju istraživanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.