ŠOK SOBE PUNE MLADIH NA KISEONIKU: Ovako izgleda radni dan medicinskog osoblja u KBC BEŽANIJSKA KOSA (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2020, 18:56

ŠOK SOBE PUNE MLADIH NA KISEONIKU: Ovako izgleda radni dan medicinskog osoblja u KBC BEŽANIJSKA KOSA (VIDEO)

Lekari KSC došli u ispomoć

U KBC "Bežanijska kosa" od 23. juna leče se najteže oboleli Covid pacijenti. Za jednu noć ovaj KBC je preuređen i trenutno se ovde leči 308 njih sa teškim kliničkim slikama. Među njima je i dosta mladih ljudi.

- Ovo je za nas ratno stanje, a mi smo vojnici. Ko ne zna kako to izgleda, sada će videti - ističe dr Marija Zdravković, direktorka KBC.

Studentski amfiteatar u ovoj ustanovi postao je magacin za skladištenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zaštitne opreme za zaposlene.

- Ovo je najlepši amfiteatar koji postoji u bilo kojoj bolnici u Srbiji. Kupili smo majice i pantalone koje se koriste za jednokratnu upotrebu. Naše izvanredne sestre danonoćno sortiraju opremu po veličinama, i onda kad zaposleni dođu, nema gubljenja vremena da se pronađe opreme. Ovde svi rade sve, primera radi, sestra Vesna se bavi nastavom i vođenjem studenata, a sada radi ovo - kaže dr Zdravković.

Zaposleni prvo uzimaju opremu i odlaze u sobu za oblačenje. Nakon toga skidaju svu odeću sa sebe, ostajući samo u vešu i cipelama. Zatim oblače majicu, pantalone, mantil, stavljaju dva para kaljača na obuću, kapu, dve zaštitne maske i dva para rukavica. Naposletku, skafander i vizir. Onda su spremni da krenu ka crvenoj zoni.

Najpre dolaze do preglednih ambulanti. Dugačak hodnik vodi ka napolju, gde se dočekuju Covid pozitivni pacijenti, ili oni koji imaju tegobe, a ne znaju da li su pozitivni. Iako su stolice napolju, raspoređene su na dovoljnoj razdaljini kako pacijenti ne bi bili u kontaktu. Tu im tehničar uzima osnovne podatke, direktorka pita svakog ponaosob da li imaju pozitivan nalaz, a oni odgovaraju.

- Oni se osećaju loše, trebalo je da idu u Covid ambulante, ali su došli kod nas i mi ćemo da im uradimo pregled. Takva je situacija da ne možemo da ih vratimo kući - ukazuje dr Zdravković.

Na odeljenju koje je u redovnom stanju gastroenterologija su pacijenti sa srednjeteškom kliničkom slikom. Svi su u sobama, na hodniku samo doktori i sestre.

Anesteziolog, dr Marijom Milenković je glavni koordinator za urgentna stanja Covid pacijenata u ovoj ustanovi.

- Od početka prijema ovde se nalaze teški pacijenti. To znači da imaju potvrđenu pneumoniju, sa padom saturacije i kojima je neophodna kiseonična terapija. Osim toga, kada dođe do pogoršanja njihovog stanja, neophodna je i mehanička ventilacija. Obilazim više od 300 pacijenata dnevno i uglavnom sada imamo mlade ljude - ističe dr Milenković.

Na odeljenju kardiologije u jedinici poluintenzivne nege polovina pacijenata je mlađih godina, od 30 godina pa naviše. Svi su na kiseoničnoj terapiji. Na sledećem spratu su pacijenati sa najtežom kliničkom slikom. Od početne tri šok-sobe, sada je u ovoj ustanovi šest, što je približno 50 pacijenata. U prvoj šok-sobi se nalazi šest pacijenata, uz budni nadzor lekara.

- U ispomoć su nam došli mladi doktori sa KCS koji ovde spasavaju živote. Mnogo nam je pomogao prof. Ranko Lazović, on je šef anestezije - kaže direktorka, doktorka Zdravković, koja ohrabruje pacijente da će biti bolje.

Brzom reakcijom doktorke Olivere Marković i njenog tima, spasen je život mladoj ženi koja ima leukemiju i zaražena je virusom korona. Bila je na korak od smrti.

- Imala je preteću rupturu slezine. Ujutru je dobila stašne bolove, trbuh joj je bio potpuno modar. Da odmah nismo reagovali, pitanje je kakav bi bio ishod, jer kad slezina pukne i trbuh se napuni krvlju, smrt može momentalno da nastupi. To je specifičan slučaj jer pacijentkinja ima jako tešku hematološku bolest. Međutim, ovde imamo teške oblike Covid pacijenata - objašnjava dr Marković.

RAZBIJANJE ŠEST MITOVA O KORONI: Da li da vežbam sa maskom, mogu li preko cipela da prenesem virus i POMAŽE LI ALKOHOL PROTIV VIRUSA (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.