SNP prelomio: Ulaze u Abazovićevu vladu; Crna Gora nema vremena da čeka

Izvor: B92, 07.Mar.2022, 20:28

SNP prelomio: Ulaze u Abazovićevu vladu; "Crna Gora nema vremena da čeka"

Više od dve trećine članova Glavnog odbora podržalo je ulazak Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore u manjinsku vladu Dritana Abazovića.

Za ulazak SNP-a u manjinsku vladu glasalo je 97 članova glavnog odbora partije, a 32 su bila protiv, prenele su "Vijesti".

Predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković rekao je da je glavni odbor ovlastio predsedništvo stranke da razgovara sa mandatarom Dritanom Abazovićem o ulasku u manjinsku tehničku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vladu.

Kako je rekao: "Odluka je doneta u demokratskoj atmosferi i svako ko je imao drugačije mišljenje maksimalno je ispoštovan", prenosi RTCG.

Joković je rekao da SNP čvrsto stoji na svojim pozicijama i ostaje na putu kojim je koračala 25 godina, te da stranka nije uradila ništa protiv svojih interesa.

Kazao je da funkcije nisu najvažnije za SNP.

"Prioriteti su Temeljni ugovor sa SPC, popis stanovništva, Otvoreni Balkan, čišćenje biračkog spiska, zakon o porijeklu imovine, zakon o lustraciji, izbore u jednom danu...To su naši uslovi...Nadam se da će ova vlada uraditi ono što nije vlada Zdravka Krivokapića", rekao je Joković.

On je podvukao da će SNP ići samostalno na beranske izbore. Kazao je da nema ništa protiv protesta koji su danas ispred prostorija SNP održali članovi nikšićkog odbora.

"SNP je demokratska stranka. Članovi OO SNP Nikšić su glasali kako su glasali", rekao je Joković.

On je ponovio da SNP ne podržava predlog da SDP i SD budu deo vlade, imajući u vidu njihovo ranije političko delovanje i veze sa prethodnim režimom. Najavio je da pregovori sa mandatarom Dritanom Abazovićem mogu početi već sutra i da je optimista.

"Verujem da to može biti uspješno završeno, moramo imati deblokadu institucija", kazao je Joković. Inače, uoči početka sednice, ispred prostorija okupili su se članovi nikšićkog, šavničkog i cetinjskog opštinskog odbora koji su došli da, kako su naveli, izraze protest protiv učešća stranke u manjinskoj vladi.

Tomislav Bulajić iz nikšićkog SNP-a izjavio je prethodno da su svi članovi odbora iz tog grada jednoglasno bili protiv najave o učešću u manjinskoj vladi, da bi, kako je kazao, u međuvremenu promenili mišljenje, objavila je Radio-televizija Crne Gore.

Građanski pokret URA pozdravio je odluku Glavnog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) da učestvuje u 43. vladi Crne Gore.

"Crna Gora nema vremena da čeka. Pred nama su važne odluke koje će odblokirati institucije, ojačati borbu protiv kriminala i korupcije, doneti izbornu reformu i pomiriti Crnu Goru", piše na nalogu GP URA na Tviteru.

Generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić istakao je da "pomirena država, bez korupcije i kriminala, evropske perspektive sa sprovedenim strukturnim reformama mora biti prioritet svih".

"Evropska Vlada za evropsku Crnu Goru", napisao je Radovanić na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.