SNIMCI KRVOPROLIĆA U BEJRUTU: Suniti presreli pogrebnu povorku šiita pa otvorili jaku vatru (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2021, 22:43

SNIMCI KRVOPROLIĆA U BEJRUTU: Suniti presreli pogrebnu povorku šiita pa otvorili jaku vatru (VIDEO)

Da se radilo o žestokom obračunu svedoče i snimci koje su građani pravili sa svojih terasa

Versko nasilje Šita i Sunita preraslo je u krvavi obračun u gradu Kadeh 12 kilometara od libanske prestonice Bejruta kada je u subotu tokom venčanja ubijen pripadnik Hezbolaha Ali Šibi, koji je kako pišu izraelski i libanski mediji izvršeno u znak osvete za ubistvo koje se dogodilo prošle godine.

Pogrebna povorka u kojoj su bili pripadnici Hezbolaha presretnuta je kod >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << grada Khaldeha južno od prestonice Bejruta kada su Suniti otvorili vatru na Šite. Posle čega je došlo do vatrenog obračuna dve strane u kome su četiri osobe ubijene, a njih 10 ranjeno.

dok su rafali odjekivali gradom.

🇱🇧 Momento del ataque de miembros de un tribu sunita contra cortejo fúnebre de un miembro de Hezbolá en Khaldeh, 12 kilómetros de Beirut. pic.twitter.com/MRpwYfAh3n

— El Druso (@Eldruso) August 1, 2021

Zaparavo sukobi i trvenja sunitskog i šitskog stanovništva grada Khaldeha započelo je sa ubistvom Hasana Zahera Gosna (14), tinejdžera koji je bio sunitiski Arapin. Prema navodima Jerusalem Posta koji se poziva na mediji Al-Manr koji se dovodi u vezu sa Hezbolahom, Šibija je ubio kako oni tvrde Ahmed Zahr Goson.

Neke inidicje ukazuju da je Ahmed koji je ubio Šibvija bio rođak ubijenog Hasana i da je ovo poslednje ubistvo bilo iz krvne osvete.

BEIRUT: 4 killed & 10 wounded in Khaldeh #Lebanon in armed clashed between Hezbollah and tribes.

Video of heavy gun fight depicts level of lawlessness, descent into chaos in Lebanon: pic.twitter.com/D7ngNogCBr

— Joyce Karam (@Joyce_Karam) August 1, 2021

Libanska vojska je uvela bezbednosni kordon u tom području, a bezbednosne službe su otvorile istragu, a tamošnji mediji javljaju da su tenzije u tom području velike nakon ubistva.

Tragom te vesti neki portali i mediji u Libanu navodili su da je porodica ubijenog tinejdžera, kao i celo pleme Ghosn tražilo da se Shibi preda vlastima posle ubistva tinejdžera, ali da to nije učinjeno jer je Shibi uživao zaštitu Hezbolaha.

A video circulating of heavy shooting in Khaldeh

The road from Khaldeh towards Beirut is currently closed due to the tension in the area. pic.twitter.com/DkFLO1WQRt

— Lebanese News and Updates (@LebUpdate) August 1, 2021

Sukobi su izbili prošlog avgusta u gradu Haldeh nakon što su šiitski stanovnici postavili plakat u znak sećanja na Ašura, mučeništvo imama Huseina u 7. veku. U borbama u avgustu prošle godine korišteni su mitraljezi i raketni bacači, za koje su svedoci rekli da su trajale četiri sata. Tokom sukoba pucano je i zapaljen tržni centar pod imenom Šibli Center. Šibli je navodno bio vlasnik tog centam a prema vestima Al-Akhbar-a koji je povezan sa Hamasom, i Šiblijeva kuća je bila pogođena raketnim bacačem tokom tog sukoba.

Podele između libanskih Sunita i Šiita otvorile su se nakon ubistva bivšeg premijera Rafika al-Haririja 2005. godine. Hezbolah i dalje negira bilo kakvu ulogu u ubistvu Haririja, glavnog libanskog sunitskog vođe u vreme njegove smrti.

A funeral procession of a #Hezbollah member who was shot and killed Saturday came under fire today in the coastal town of Khalde. Several people have reportedly been killed. #Lebanon pic.twitter.com/TBYRyN2NbZ

— Munir A Hussein (@Munir566) August 1, 2021

Atentat u subotu dogodio se nekoliko dana pošto su libanski građani izrazili bes kao odgovor na slike i video zapise sa raskošnih venčanja ćerki dvojice političara povezanih sa Hezbolahom koji su procurili na društvene mreže, a koji pokazuju kako političari slave sa stilom dok većina Libanaca pati zbog posledica teške ekonomske krize sa kojom se supčava ova bliskoistočna država.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.