SNEG I MRAZ BI SADA NAPRAVILI KATASTROFU EPSKIH RAZMERA: Poznati meteorolog otkrio kada u Srbiju stiže HLADAN TALAS

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2024, 19:48

SNEG I MRAZ BI SADA NAPRAVILI KATASTROFU EPSKIH RAZMERA: Poznati meteorolog otkrio kada u Srbiju stiže HLADAN TALAS

Neka mogućnost jaćeg pogoršanja i zahlađenja uz konkretnije padavine i sneg pre svega na planinama je moguća pred sam kraj meseca.

Narednih dana posle hladnih noći, tokom dana relativno toplo. Slabe padavine ponegde u drugom delu vikenda, a od nedelje malo hladnije uz moguće padavine. Posle 23. februara ponovo relativno toplo i mogućnost bilo kakvog konkretnijeg pogoršanja i zahlađenja za sada stoji tek za sam kraj meseca, do tada bez bilo kakvih zimskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odlika vremena.

Do subote posle podne pretežno sunčano i malo do umereno oblačno, suvo i relativno toplo. Jutarnji minimumi uglavnom do 0 do +6, lokalno oko -3 stepena Celzijusa, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

U toku dana znatno iznad proseka uz maksimume od +7 do +15 stepeni Celzijusa. U subotu uveče na severozapadu, a u nedelju tokom dana i nad ostalim predelima regiona uz prolazno naoblačenje samo ponegde pojava slabe kiše.

Vetar u nedelju umeren, severozapadni ali bez jačih udara. Subota i dalje vrlo topla,a u nedelju neznatno svežije uz maksimume od +5 do +11 stepeni Celzijusa.

Početkom sledeće nedelje i dalje relativno toplo ali bez esktremno visokih temperatura. Padavine se moguće oko 20.02. i doneo bi ih vrlo slab ciklon nad Italijom. Svakako bi ih više bilo nad južnim i središnjim predelima, dok bi se snežna granica nalazila veoma visoko na oko 900mnv.

Od ponedeljka do srede vetar slab do umeren, severozapadni uz maksimume od +4 do +12 stepeni Celzijusa.

Zatim bi ka nama ojačalo polje anticiklona, dok bi se serija veoma snažnih ciklona premeštala preko zapadne i severne Evrope. Ka nama bi po zapadnoj periferiji tog anticiklona ponovo strujao veoma topao vazduh te bi maksimumi bili znatno iznad proseka i oko 25. februara bi se lokalno mogli kretati i blizu +17 stepeni Celzijusa, dakle pravo prolećno vreme i gotovo je sigurno da će se vegetacija do kraja ovog meseca u velikoj meri pokrenuti.

Neka mogućnost jaćeg pogoršanja i zahlađenja uz konkretnije padavine i sneg pre svega na planinama je moguća pred sam kraj meseca i nadam se da će na tome i ostati. Bilo kakvo jače zahlađenje, pojava snega i mraza u nizijama bi tada samo napravila nepopravljivu štetu na biljkama i usevima.

Na žalost u martu, posebno u prvih desetak dana ovog meseca uz idealnu sinoptiku još uvek može biti i jačih, hladnih prodora. Nadam se da će oni ove godine izostati, ali sa ovako toplim februarom verovatnoća kasnih, hladnih, prodora je jako visoka.

Narednih dana svakako bez bilo kakvih zimskih odlika vremena uz retke i slabe padavine, zaključuje Čubrilo.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf/Veljko Petranović/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.