SMEĆE I PROBLEMI SE GOMILAJU: Meštani blokirali divlju deponiju, da li je na pomolu ekološka katastrofa? (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Apr.2021, 21:01

SMEĆE I PROBLEMI SE GOMILAJU: Meštani blokirali divlju deponiju, da li je na pomolu ekološka katastrofa? (FOTO)

Dok traje blokada, u Sjenici se otpad gomila.

Meštani nekoliko sela nadomak Sjenice već sedam dana blokiraju divlju, nesanitarnu deponiju Goveđak, na koju se odlaže smeće iz te opštine. Tu često završavaju i uginule životinje, pa strahuju od izbijanja zaraze kako među ljudima, tako i među životinjama. Na udaru su i beloglavi supovi iz obližnjeg rezervata "Uvac".

Slika sela na rubu rezervata "Uvac" bila bi potpuno drugačija da nadomak najbližih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kuća nema deponije, život meštana posebno. Brdo smeća koje često gori, uginule životinje, klanični otpad, agresivnost pasa lutalica za koje je neko i kućice postavio uz smeće, jata gavranova i smrad - to je ono sa čim se susreću od 2007.

- Samo da ti je da se obretneš u Gonje kada uvati dim, kad se napuni dima ne možeš iz kuće da izađeš pogotovo stari ljudi. Držao sam ovce i od toga sam živeo, međutim, letos su mi paščad pojela sedam komada - navodi Krsman Pešić iz sela Gonje.

Radivoje Milinković iz sela Gonje navodi da su mu sadnice gorele tri puta u požaru.

Prvi put meštani su blokirali deponiju 2009, kada je nadležno ministarstvo donelo rešenje o njenom zatvaranju. Od rešenja se nije dalje maklo, samo se smeće i problemi gomilaju.

- Jedini nam je ulaz u imanje, ne samo meni već nama petoro-šestoro, jer tamo je potok i nemamo gde da izađemo. Ko je koga blokirao da li komunalno mene ili ja njih - pita se Ivko Milinković iz sela Gonje.

Nebojša Vasojević iz sela Donje Goračiće navodi da im preti ekološka katastrofa.

- Opštinska vlast sad pokušava da zbaci krivicu na nas, da smo mi blokirali smeće, da preti ekološka katastrofa Sjenici, pa evo mi smo u ekološkoj katastrofi godinama - ističe Vasojević.

U centru opštine kante pune smeća, a predsednik Opštine ne spori da meštani imaju problem, ali smatra da blokada nije rešenje, ni zakonsko ni drugo, a da rade ono što mogu.

- Da izradimo projekat sanacije, rekultivacije nesanitarne deponije što smo u obavezi po zakonu i čemu smo pristupili i do izrade te dokumentacije na koju će svoju saglasnost dati nadležni, nudimo da plato na kome se sada odlaže saniramo, da utvrdimo način ulaska, izlaska odnosno kontrolu - objašnjava Munib Mujagić, predsednik Opštine Sjenica.

Sjenička opština planira čišćenje manjih, divljih deponija. Za onu najveću, na Goveđaku, brzog i jednostavnog rešenja izgleda nema, bar ne na lokalnom nivou.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.