SLEDI UDAR NOVE SUPERĆELIJSKE OLUJE! Neka se spremi ovaj deo Srbije, pali se CRVENI METEO-ALARM: Sledi nagla promena vremena!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2023, 12:55

SLEDI UDAR NOVE SUPERĆELIJSKE OLUJE! Neka se spremi ovaj deo Srbije, pali se CRVENI METEO-ALARM: Sledi nagla promena vremena!

Oluja koja je sada u Italiji i Jadranu ide dalje i neće pogoditi Srbiju. Problemi stižu večeras, sa početkom na severu Vojvodine.

Zemlje regiona i centralne Evrope i danas strepe od jakog nevremena, nakon što je superćelijska oluja tokom noći napravila haos u ovom delu kontinenta. Kako se vidi na radaru, velika olujna formacija nadvila se nad Evropom. Kreće se od Italije u pravcu severoistoka, a trenutno su na najvećem udaru Austrija, Mađarska i Slovačka.

Za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sada se čini da će najopasniji deo ove oluje zaobići našu zemlju, dok će obod samo obod sistema "zakačiti" severozapad Vojvodine.

Upozorenje na visoke temperature Srbiji već danas prelazi u upozorenje na naglu promenu vremena. Živa u termometru tokom današnjeg dana dostići će 40 stepeni, a Republički hidrometeorološki zavod je upalio crveni meteoalarm za dobar deo Srbije uz upozorenje na naglu promenu vremena.

Meteorolog Ivan Ristić podelio je nova saznanja o predstojećoj vremenskoj prognozi.

On je pojasnio kakva promena vremena očekuje Srbiju danas.

- Danas će biti veoma toplo u Srbiji. Očekuju se orkanski udari vetra. Noćas su glavni problemi u Vojovodini, tako da smo sutra ceo dan pod alarmom, cela Srbija i front će se spuštati ka jugu. Biće oluja, grad, biće veoma opasno! Sutra veći deo dana smo pod crvenim alarmom, i biće obeležen nepogodama i vetrom brzine od 100 km/h, biće i grad. Temperatura će znatno pasti. Biće toplo dok ne stigne ovaj hladniji front. Takvo svežije vreme biće sve do nekog 10 avgusta - otkrio je Ristić.

Državn hidrometeorološki zavod Hrvatske izdao je jutros novo upozorenje na opasne vremenske prilike u zemlji.

- Veliki olujni sistem kreće se prema Hrvatskoj i najpre će stići do Istre. Zatim će zahvatiti Kvarner i centralne i istočne krajeve - saopšteno je na Tviteru DHMZ.

Saopštenje je izdato jutros u 8 sati i sadrži uputstvo o ponašanju građana tokom olujnog nevremena.

- U utorak nas očekuje još jedan veoma buran dan. Treba pratiti prognozu i upozorenja i biti stalno na oprezu, s obzirom na to da će se u različitim delovima Hrvatske oluje javljati gotovo celi dan, a ponegde će biti i izraženije - izjavila je u ponedeljak uveče direktorka Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu ekonomije i održivog razvoja Dunja Macoko Drvar.

Superćelijska oluja koja je prethodne noći zahvatila Hrvatsku protutanjala je i Kvarnerom, gde je padao grad, najveći u istoriji, piše hrvatski portal Index.

Agencija za životnu sredinu Republike Slovenije (Arso) ponovo je izdala narandžasto upozorenje za celu zemlju.

U severnom delu zemlje pljuskovi će se nastaviti tokom dana, a u južnom delu postoji verovatnoća da će u drugom delu dana pasti jak grad.

Sistem močnih neviht je že nad Italijo in bo kmalu dosegel Slovenijo. Predvidoma bo prešel celo državo. Nevihte se pojavljajo tudi nad Slovenijo, pred prehodom sistema se lahko razvije kakšna močnejša nevihta. Znova pričakujemo močne nalive, močne sunke vetra in točo.⚠️ pic.twitter.com/BvDw1A24Qh

— ARSO vreme (@meteoSI) July 25, 2023

Nad Alpima se zadržava hladan front, a, takođe i dalje duva jak jugozapadni do zapadni vetar, pa se u narednim satima očekuje novo nevreme.

Prema rečima meteorologa Branka Gregorčiča, danas nas očekuju slične vremenske pojave kao prošle nedelje. Nevreme će se nastaviti, što se odnosi uglavnom na područje Gorenjske, Koruške, delove Štajerske i Prekmurja, rekao je on na konferenciji za medije.

On apeluje na građane da ograniče aktivnosti na otvorenom u vreme kada će vremenske neprilike biti najjače.

U još jednoj seriji nevremena, koji su sinoć i jutros pogodili Sloveniju, najviše su pogođeni zapadni deo zemlje i celjsko područje na istoku. Zbog nekoliko olujnih celija koje su pogodile Sloveniju u proteklih 12 sati, u pojedinim delovima Zapadne Primorske i Istočne Štajerske nema struje, prenosi STA.

Milano i okolinu jutros oko četiri sata zahvatilo je snažno nevreme sa jakom kišom, gradom i udarima vetra od više od 100 kilometara na sat, što je drugo nevreme u roku od nešto više od 12 sati.

Storm now near milano🙄#vtm #Storm #tempesta #tornado #italy #italia pic.twitter.com/DjviTs4hLo

— Vanessa van cartier (@Vanessavancart2) July 24, 2023

Jedna žena je poginula u Monci, a najmanje tri osobe su povređene u Milanu kada su u ponedeljak jake kiše i olujni vetrovi pogodili severnu Lombardiju.

Šesnaestogodišnja devojka poginula je u izviđačkom kampu u Čegedolu, u italijanskoj pokrajini Breša, kada je tokom nevremena palo drvo na šator u kojem je spavala.

Noćašnja kiša je u Milanu bila je kratka, ali veoma intenzivna, a prognoze ukazuju na mogućnost novih nepogoda, prenosi Ansa.

Zbog opasnosti od intenzivnijih grmljavina, Nacionalna meteorološka služba Mađarske izdala je u ponedeljak uveče drugostepenu (narandžastu) uzbunu za područje županije Zala i Šomođ. Prema signalu opasnosti dostavljenom MTI-u, u pojedinim okruzima dva okruga očekuju se intenzivnija grmljavina, a pored grmljavine danas opasnost predstavljaju i vetar i grad.

Vremenska prognoza u utorak za Poljsku predviđa dinamične i potencijalno opasne uslove. Institut za meteorologiju i vodoprivredu izdao je upozorenja prvog i drugog stepena zbog grmljavine praćene gradom u nekoliko južnih pokrajina Poljske. Ova upozorenja su na snazi do utorka uveče u pokrajinama Lublin (južni okrug), Podkarpatsko, Šlesko (južni deo), Malopoljska i Sventokšiskije (južni okrug).

U ovim regionima prognoze predviđaju oluje sa grmljavinom praćene jakom kišom u rasponu od 30 mm do 40 mm, i udarima vetra brzine do 100 km/h. U pojedinim regionima se očekuje i grad.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na promenu vremena u noći između utorka i srede, a i vremenska prognoza predviđa i grmljavinu, grad i obilne padavine.

- Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature ( u većini mesta za 10 do 15 stepeni) krajem dana zahvatiće severne, a u sredu ujutru i pre podne će se proširiti i na zapadne i centralne, a sutra posle podne i na ostale predele Srbije. U zoni jakih grmljavinskih procesa očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine (> 28 m/s) - navedeno je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.