SLAVIMO VELIKI PRAZNIK I CRVENO JE SLOVO: Danas obavezno POSTITE, ispoštujte OVE običaje, posebno je JEDAN veoma važan!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2023, 07:13

SLAVIMO VELIKI PRAZNIK I CRVENO JE SLOVO: Danas obavezno POSTITE, ispoštujte OVE običaje, posebno je JEDAN veoma važan!

Veliki praznik za sve pravoslavne hrišćane

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Krstovdan, spomen na događaj kada je pronađen krst na kojem je razapet Isus Hristos. Časni krst je pronašla carica Jelena, majka cara Konstantina Velikog, kada je bila u poseti Hristovom grobu u Jerusalimu.

Krstovdan je veliki praznik koji Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju dva puta u toku godine, 18. januara i 27. septembra, u znak sećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na pronalaženje krsta na kome je raspet Isus Hristos. Jesenji Krstovdan prate brojni običaji i verovanja, koja se od davnina poštuju, a najvažnije pravilo je da bi svaka odrasla osoba ovaj dan trebalo da provede u postu i molitvi. 

Na ovaj dan bi trebalo da se "strogo posti" po mogućnosti na "suhojedenju". Dakle, ceo dan se jede samo grožđe i hleb. Današnji Krstovdan je upisan crvenim slovom u kalendar i za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta, te da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

Prema nekim narodnim običajima, u nekim delovima Srbije, na Krstovdan valja da se očisti cela kuća. Stari je običaj da se na ovaj dan stoka premazuje katranom u znaku krsta, da bi se zaštitila od bolesti.

Običaj je da se na Krstovdan osvešta bosiljak, sveta biljka za koju se veruje da odnosi negativnu energiju i čisti karmu, pa u domovima mnogih bosiljak zauzima važno mesto. Osveštani bosiljak čuva se u domu u vidu sredstva za energetsko isceljenje.

Takođe, prema običaju, važno je da vratite dugove ili ukoliko imate zaposlene, isplatite plate. Na ovaj način čistite tamnu energiju dugova i ulazite "čisti" i bezbrižni u ovu godinu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je Krstovdan: Evo šta da uradite da vam godina ne bi išla "naopako"

Izvor: B92, 27.Sep.2023

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak...Prema predanju,...

Nastavak na B92...

Danas je jesenji Krstovdan

Izvor: OkRadio.rs, 27.Sep.2023

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Vozdviženje Časnog krsta, crkveni praznik u narodu poznatiji kao jesenji Krstovdan. U pitanju je uspomena na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti.   Prema...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.