SLAVIMO SVETOG SVEŠTENOMUČENIKA METODIJA: Ovu molitvu obavezno izgovorite za sreću i zdravlje u svom domu

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2023, 07:05

SLAVIMO SVETOG SVEŠTENOMUČENIKA METODIJA: Ovu molitvu obavezno izgovorite za sreću i zdravlje u svom domu

Važan dan u crkvenom kalendaru SPC

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog sveštenomučenika Metodija. Sveštenomučenik Metodije, episkop patarski u mladosti se posvetio podvigu i kao grad na gori bio viđen i pozvan na episkopstvo u gradu Patari Likijskoj.

Učen i krasnorečiv arhijerej, Metodije je pisao protiv jeresi Origenove. Njegove "bogoduhnovene reči kao munja zasijaše po celom svetu". Neznabošci se digoše >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na njega, mučiše ga i posekoše u Halkidi Sirijskoj 311. godine.

Mi smo dužni da se pripremimo, no od Boga zavisi naš uspeh. Sva naša priprema samo je kao predlog Bogu, ali ne odlučuje priprema no Bog. Zato mudro narod kaže po opitu svome: čovek predlaže a Bog raspolaže.

Vojniče Hristov, opremaj um svoj kao dobrog konja, oružaj srce svoje vrlinama, čeliči volju svoju podvizima, ali znaj da je spasenje u Gospoda. Molitva ovom velikom svecu glasi:

Krv tvoja, mudri, tajno vapi iz zemlje ka Bogu, kao Aveljeva, bogomudri svetitelju Metodije, koji si jasno propovedao Božije ovaploćenje. Zato si posramio Origenovu obmanu i prestavio si se u nebeski dvorac: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.