SLAB ROD JABUKA U ČAČANSKOM KRAJU

Izvor: Kurir, 16.Sep.2011, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLAB ROD JABUKA U ČAČANSKOM KRAJU

U čačanskom kraju uskoro počinje berba zimskih sorti jabuka, sa oko hiljadu hektara. Kvalitet voća znatno je lošiji od prošlogodišnjeg, a prinosi manji za trećinu

ČAČAK - Berba zimskih sorta jabuka u čačanskom kraju počinje za nekoliko dana. Izuzetno visoke temperature vazduha i nedostatak vlage u poslednja dva-tri meseca, nepovoljno su se odrazili i na prinose i na kvalitet plodova gotovo svih vrsta voća, naročito zimskih sorti jabuka, javlja RTS.

"Pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sitnih plodova, naročito u zasadima koji nisu obezbeđeni sistemom za navodnjavanje, kod velikog broja sorti javljaju se ožegotine na plodovima koje drastično umanjuju komercijalni kvalitet i skladišne sposobnosti plodova", objašnjava mr Milan Lukić, istraživač-saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku.

Što je još gore, nedostatak vlage će se veoma nepogodno odraziti i na prinose u narednoj godini. U mnogim zasadima ovogodišnji rod umanjen je za 30 do 35 odsto, a u nekima, gde je lišće već otpalo, ugrožen je i opstanak samih stabala.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.