Izvor: B92, 07.Apr.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKUPSTINA NE PRIHVATA IZMENE STATUTA

Odbornici Skupstine opstine Subotice odbili su da na osnovu odluke Ustavnog suda Srbije, promene delove Statuta Subotice koji se odnose na paralelnu upotrebu madjarskog i hrvatskog jezika pri ispisivanju naziva mesta i gradskih institucija, javlja B92.

U obrazlozenju odluke Ustavnog suda navodi se da se prevodjenjem na madjarski jeaik menja zakonom utvrdjeni naziv opstine Subotica u Sabatka, sto je slucaj i slucaju naziva drugih naseljenih mesta u ovoj opstini.

Ovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluku Ustavnog suda Srbije, gradonacelnik Subotice Istvan Ispanovic je nazvao sramnom. "Ovo je jedna od poslednjih osveta bivseg rezima", rekao je za radio B92 Istvan Ispanovic i dodao da se tu 'radi o raznim geografskim nazivima na madjarskom jeziku, o tome da li Hrvati uopste u ovoj zemlji zive'. 'Sve su to poznate stvari i u Subotici je svakom normalno, ne samo Hrvatima ili Madjarima, nego i Srbima. Jednostavno je neshvatljivo zasto je takva odluka doneta. Na zalost, Ustavni sud je u tom sastavu u kom jeste, on danas i ne funkcionise, trenutno ima svega cetiri sudije. Mi nismo ni zeleli, niti imamo mogucnosti da se bilo kome zalimo. To znaci da cemo mi i dalje na madjarskom jeziku nazivati Suboticu Sabatka. Prakticno, nista se nece menjati. Neko je ocito zeleo da izazove uznemirenost manjinske nacionalne zajednice, i ta odluka je poslednji trzaj propalog rezima, jer su ljudi koji su sluzili rezimu na zalost bili u Ustavnom sudu', rekao je Istvan Ispanovic za Radio B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.