SKRIVENI KUPAC ENERGOPROJEKTA Vanrednim nadzorom otkriveno NEPRIJATELJSKO PREUZIMANJE firme

Izvor: Blic, 17.Maj.2017, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SKRIVENI KUPAC" ENERGOPROJEKTA Vanrednim nadzorom otkriveno NEPRIJATELJSKO PREUZIMANJE firme

Dosadašnji rezultati vanrednog nadzora Komisije za hartije od vrednosti pokazuju da je "skriveni kupac" 5,81 odsto akcija "Energoprojekta" Dobrosav Bojović i lica povezana sa njim i njegovim firmama, saznaje "Blic".

Na to ukazuju tragovi novca za transakcije koje su obavljene na Beogradskoj berzi 31. januara i 2. februara 2017. Naime, paket od 375.172 akcije, ukupne vrednosti 487.732.455 dinara, kupljen je preko zbirnog računa Erste banke, a iza njega se krije privredno društvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Montinvest" iz Beograda, čiji je član Nadzornog odbora doskora bio sam Bojović, a odnedavno je to njegov blizak saradnik Vitomir Perić.

Izvor "Blica" blizak Komisiji za hartije od vrednosti tvrdi da je Perić ključni igrač i za jednu i drugu transakciju i da je njegovo saslušanje najinteresantnije za dokazivanja manipulativnih radnji oko akcija "Energoprojekta".

- Perić se provlači kroz mnoge firme gde Bojović ima udela. Uostalom, on je bio i zamenik direktora njegove firme "Napred". On je član NO "Energoprojekta", i to predložen od "Napred razvoja", jedne od kompanija čiji je vlasnik Bojović. I kod druge transakcije, koja se obavila 2. februara, kada se preuzelo 260.000 akcija ukupne vrednosti 335.426.000 dinara, tragovi vode takođe ka Periću, odnosno Bojoviću. Naime, ova transakcija je obavljena preko zbirnog računa Vojvođanske banke, a kupac je najverovatnije "Jopag AG", koji je registrovan u Švajcarskoj, čiji je član upravljanja, odnosno direktor opet Vitomir Perić. Pored njega, neposredno se opet pojavljuje i Bojović, koji je član skupštine ovog društva i član organa upravljanja. Toliki broj slučajnosti je nemoguć, zato Komisija, pored računa u bankama i saslušanja samih aktera, preispituje i bočne podatke - kaže naš sagovornik.

On dodaje da se zbog složenosti postupka svaki papir analizira i da je sve izvesnije da je otvorena Pandorina kutija odakle iskaču podaci o vanberzanskom dogovoru i pokušaju neprijateljskog preuzimanja akcija "Energoprojekta".

- Postoje ozbiljne indicije da su i formalno i faktički povezani Perić i Bojović, i da se pod dirigentskom palicom ovog tandema odigralo neprijateljsko preuzimanje akcija "Energoprojekta". Ako se to i do kraja postupka dokaže, onda je jasno da je postojala manipulacija na tržištu kapitala prilikom prometa "Energoprojekta". Drugim rečima, da Perić i Bojović zajednički deluju i da nisu postupili u skladu sa zakonom. To praktično znači da je Bojović, sa povezanim licima, stekao više od 25 posto akcija ovog građevinske kompanije, pa je u skladu sa zakonom morao da uputi ponudu za preuzimanje svim ostalim akcionarima. Pošto nije, slede sankcije, pa osim pokretanja postupka za privredni prestup pred nadležnim sudom, taj akcionar će ostati bez prava glasa i mogućnosti da učestvuje u upravljanju kompanijom. Država u "Energoprojeku" ima udeo od 33,6 odsto, a drugi akcionar po veličini, sa udelom od 22,5 odsto, jeste "Napred razvoj" u vlasništvu Dobroslava Bojovića - kaže naš izvor.

S druge strane, u "Napred razvoju" su ranije demantovali da su oni ti koji kupuju akcije "Energoprojekta", dok na juče postavljena pitanja "Blica" nisu odgovorili.

- Mi nismo kupili taj paket od 5,81 odsto akcija "Energoprojekta", niti je to učinila bilo koja od naših povezanih firmi. Gotovo sam siguran da iza toga stoje investicioni fondovi - rekao je Dobroslav Bojović.

I u "Energoprojektu" nisu želeli da komentarišu.

- Postupak pred Komisijom za hartije od vrednosti je u toku i mi ne želimo da se oglašavamo dok traje. Dokaze koje smo prikupili dostavili smo Komisiji - bio je kratak Vladimir Milovanović, direktor "Energoprojekt holdinga".

Komisija obavlja nadzor

Iz Komisije za hartije od vrednosti je potvrđeno "Blicu" da je u toku postupak neposrednog nadzora u vezi sa trgovanjem akcijama „Energoprojekta“ koje su se obavile početkom godine.

- Nakon sprovođenja potrebnih radnji, koje obuhvataju uzimanje izjava od subjekata nadzora i drugih lica koja mogu dati podatke i informacije u vezi sa svrhom i predmetom nadzora, uključujući i dostavljanje podataka od stranih regulatornih organa, Komisija će razmatrati Izveštaj o sprovedenom neposrednom nadzoru. Ukoliko se utvrdi da je za neko lice ili lica nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje društva "Energoprojekt", Komisija će postupiti u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava - kažu iz Komisije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.