SKANDAL U MAĐARSKOJ Policija prisluškivala novinarku Blika i pretila gonjenjem njenog izvora

Izvor: Blic, 19.Maj.2016, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL U MAĐARSKOJ Policija prisluškivala novinarku "Blika" i pretila gonjenjem njenog izvora

Otkriće da je policija prisluškivala telefon vodeće novinarke budimpeštanskog dnevnika "Blik" Klaudije Čikoš izazvalo je potres na mađarskoj medijskoj sceni, a ovaj skandalozan potez ocenjen je kao presedan ne samo u Mađarskoj, nego i šire u regionu.

Mađarska policija je, kako piše "Blik", presrela i prisluškivala razgovore koje je novinarka ovog lista obavljala mobilnim telefonom, a još više zabrinjava to što su nameravali da otkriju identitet i krivično gone osobu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja joj je bila izvor.

- Klaudija Čikoš, vodeća novinarka "Blika", postala je glavna meta vlasti jer su joj informacije bile previše dobre. Drugim rečima, radila je svoj posao previše dobro. Kap koja je prelila čašu dogodila se u novembru 2015. godine, kada je izvestila o dvostrukom ubistvu, zločinu o kojem policija nije saopštila ništa. Njen članak niti je ugrozio istragu, nije sadržao netačne navode, ali je bio dovoljan da naljuti vlasti. Vlasti su zato posegle za svim merama da bi pratili osobu koja je obaveštavala novinarku - navode u redakciji budimpeštanskog dnevnika.

Da bi presretali i prisluškivali privatne telefonske razgovore, mađarskoj policiji potreban je nalog suda, ali postoji i rupa u tom zakonu: u posebnim slučajevima bilo koji mobilni telefon može se bez dozvole prisluškivati tri dana. To je ostavilo sasvim dovoljno vremena da se provere novinarkini kontakti i uspostavljanje veza, objašnjavaju u redakciji "Blika", ali u svakom slučaju policija nije imala prava da se koristi sadržajem prisluškivanih razgovora, s tim da je mogla da nastavi da prisluškuje razgovore izvora koji je potom izveden pred lice pravde.

Zaštita izvora jedan je od najvažnijih principa u novinarskom radu, uprkos pretnjama i drugim neprijatnostima, a prihvatajući ta pravila, novinari će pre trpeti odmazdu nego što će odati izvor, podsećaju u redakciji "Blika".

Ali to znaju i vlasti, pa su zato posegli za novim metodama i pokrenuli su istragu protiv novinarke da bi došli do njenog izvora.

U "Bliku" prenose i izjavu funkcionera Partije slobode Matea Danijela Saboa da je "to jedini način da se dođe do informacija od javnog značaja" i prenose izjavu sudije mađarskog Ustavnog suda Zoltana Lomnicija koji dodaje da “medijske slobode mogu biti ograničene u izuzetno malom broju slučajeva, a apsolutno je nelegalno okriviti novinara zbog prikupljanja informacija”.

Posebno je tužno to što je policija potrošila mnogo novca i energije da bi otkrila novinarkine veze, zaključuju u “Bliku”, a ubice iz slučaja o kojem je ona izvestila su i dalje - u bekstvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.