SKANDAL NA SUĐENJU ZBOG PLANIRANJA NEVOLJINOG UBISTVA! Sve instalirano od bezbedonosnih službi koje sarađuju sa kavčanima

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Dec.2021, 18:53

SKANDAL NA SUĐENJU ZBOG PLANIRANJA NEVOLJINOG UBISTVA! "Sve instalirano od bezbedonosnih službi koje sarađuju sa kavčanima"

Takozvani svedoci saradnici, agenti provokatori, instalirani su od strane bezbednosnih službi koje tesno sarađuju sa kavačkim klanom, kazao je optuženi Vukadinović.

Janko Vukadinović, jedan od optuženih za planiranje ubistva Marka Miljkovića i Veljka Belivuka, kazao je danas tokom kontrole optužnice da je "to sve zajednički scenario bezbednosnih službi i kavačkog klana".

Pored Janka Vukadinovića na optužnici su Almira Mujahodzić, Radovan Stanišić, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Mileta Jovanović, Momčilo Milić i Dušan Ivanović. Mujahodzić se ni danas nije pojavila u sud, ona se brani sa slobode.

Vukadinović i ostali optuženi negirali su izvršenje krivičnog dela za koje se terete i tražili sud da odbije optužnicu.

- Optužnica je pravno neutemeljena. Takozvani svedoci saradnici, agenti provokatori, instalirani su od strane bezbednosnih službi koje tesno sarađuju sa kavačkim klanom. Ovo je njihov zajednički scenario - kazao je Vukadinović izjašnjavajući se na optužnicu kojom se tereti za pomenuto krivično delo. On je dodao da je "istražni sudija Bašović odredio ove saradnike".

- A svi znamo kako je Bašović postupao i u drugim predmetima. Zahtevam da veće odbaci optužnicu a nas pusti na slobodu - dodao je optuženi Vukadinović.

Optuženi Stanišić je kazao da je  "ovo sve namešteno". I on je negirao izvršenje krivičnih dela za koja se tereti.

- Nisam kriv i smatram da iza svega stoji država. Tokom hapšenja doživeo sam torturu. Zbog toga sam se branio ćutanjem. Kako je moguće da obični narkoman bude svedok saradnik- izjavio je komentarišući optužnicu optuženi Jovanović.

Optuženi Milić je kazao da ostaje pri svemu što su advokati naveli i negirao je krivicu. Optuženi Ivanović kazao je da je od optuženih poznavao samo Milić Momčila i da se nikad nije bavio kriminalom. Prema njegovim rečima, on je uhapšen na radnom mestu stražara i to dok je bio u uniformi.

Advokat Damir Lekić tokom kontrole optužnice kazao je da smatra da je ona neutemeljena i da nema dokaza za krivično delo ubistvo u pokušaju jer kako je kazao optuženi se nisu nalazili ni blizu mesta gde su se nalazile žrtve a gde su navodno trebale da budu ubijene. Sa njim se složio i advokat Ratko Pantović i advokatica odbrane.

- ...Zaista ne mogu da uvidim o kojem pokušaju ubistva je ovdje reč. Da li o svršenom pokušaju ubistva, nesvršenom ili pak o irealnom koji je samo teoriji poznat. U konkretnom slučaju imamo da su ova lica bila na drugom mestu i u drugo vreme u odnosu gde su se žrtve nalazile... Evidentno je da ovde nije preuzeta radnja izvršenja krivičnog dela ubistvo u pokušaju. U odnosu na krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeno držanje oružja glavni dokazi su svedoci saradnici... Šta možemo očekivati od tvrdnji jednog čoveka koji je involviran u određena dešavanja a zatim svedoči protiv ostalih kako bi se izvukao iz svega - kazao je, između ostalog advokat Lekić.

On je dodao da je zbog toga ZKP s rezervom uzeo okolnost svedoka saradnika.

- Po automatizmu znači da se takvim licima mora "malo manje" verovati nego ostalim svedocima i licima koji su u postupku... Ostali dokazi nemaju osnovanu sumnju da je Janko Vukadinović sa N.N. licem organizovao kriminalnu grupu., kao i da su ostali članovi iste... - smatra advokat Lekić. Sa njim je bio saglasan i advokat Ratko Pantović.

Podsećamo, Specijalno državno tužilaštvo u ovom postupku obezbedilo je svedoka saradnika i zaštićenog svedoka kodnog naziva Kamenko Kuč. Prema navodima optužnice, Vukadinović se tereti da je  sa NN osobom krajem 2019. godine formirao kriminalnu organizaciju radi vršenja teških krivičnih dela. Tako, prema navodima tužilaštva, Vukadinović i Kamenko Kuč su uz pomoć Stanišića 22. junuara planirali da likvidiraju Belivuka i Miljkovića na tivatskom aerodromu, kada su trebali da polete za Beograd posle posete vođi kavačkog klana Radoju Zviceru.

Istraga sumnja da su oni u jednom stanu, u Tivtu za izvršenje ovog krivičnog dela držali dva pištolja i municiju. Oni su planirali da Belivuka i Miljkovića " treba ubiti  dok budu čekali u redu za čekiranje karata".

Kako tužilaštvo tvrdi u spisima, oni su na automobilu marke "opel Zafira" postavili lažne tabilice i narednog dana, rano ujutro se uputili prema Aerodromu Tivat. Tada ih je presrela policija.

Kamenko Kuč je u svom iskazu pred tužiocem  naveo da je  plan grupe Vukadinovića prvo bio da ubiju vođu kavačkog klana Slobodana Kašćelana. Tužilaštvo je došlo do navoda da je Kašćelanova likvidacija bila planirana za 22. januar, kada je trebao da dođe u podgorički Viši sud na zakazano suđenje. Nakon što su, kako SDT u spisima navodi, saznali da je to suđenje odloženo ova grupa je promenila plan i radila na organizaciji likvidacije Belivuka i Miljkovića, koji važe za bliske saradnike kavačkog klana.

Istražitelji su prikupili dokaze da je neposrednim izvršiocima likvidacije Kašćelana trebalo da bude isplaćeno 500.000 eura, dok su za zločin u Tivtu trebali da budu isplaćeni sa 700.000 i 1.300.000 evra.

Belivuk i Miljković su 30. januara ujutro napustili Crnu Goru, a na beogradskom aerodromu ih je dočekala policija koja ih je sprovela  na saslušanje. Oni su nakon toga uhapšeni zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela i nekoliko monstruoznih ubistava.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.