SITUACIJA U NEMAČKOJ KRITIČNA! Na ulice izašlo više od 20.000 ljudi, skupovi u velikim gradovima ne prestaju

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2023, 23:38

SITUACIJA U NEMAČKOJ KRITIČNA! Na ulice izašlo više od 20.000 ljudi, skupovi u velikim gradovima ne prestaju

Najveći skupovi održani u četiri velika grada

U Nemačkoj je danas štrajkovalo više od 20.000 zaposlenih prosvetnih radnika u javnom sektoru, saopštio je sindikat "Obrazovanje i nauka" (GEW).

- Ako poslodavac napokon ne reaguje i ne počne pošteno da plaća zaposlene u javnom sektoru, još će se dodatno produbiti kriza s nedostatkom stručne radne snage - rekla je predsednica GEW-a Doren Zibernik na centralnom skupu u Lajpcigu, gde se okupilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oko 7.000 prosvetnih radnika.

Najveći skupovi su, osim u Lajpcigu, održani u Berlinu, Hamburgu i Karlsrueu, gde je više hiljada zaposlenih u školama, visokim školama, vrtićima i kancelarijama za mlade izašlo na ulice.

Zibernik je objasnila kako su prosvetni radnici i radnici u obrazovnim ustanovama posebno pogođeni manjkom radne snage, zbog čega mnoga radna mesta u sektoru ostaju nepopunjena.

Prema danas objavljenoj studiji Fondacije Bertelsman, situacija je kritična, posebno u vrtićima, gde zbog nedostatka vaspitača nedostaje više od 430.000 mesta u vrtićima.

Sindikati od poslodavca, odnosno gradova i opština, traže povećanje plata od 10.5 odsto ili najmanje 500 evra mesečno više. Osim toga, traže stalni ugovor za studente koji pre završetka studija rade u obrazovanju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.