SI ĐINPING POZVAO NA ASIMILACIJU MUSLIMANA: Kineski predsednik zahteva da se jedna stvar odmah ograniči, OVO je plan Pekinga

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Avg.2023, 18:26

SI ĐINPING POZVAO NA ASIMILACIJU MUSLIMANA: Kineski predsednik zahteva da se jedna stvar odmah ograniči, OVO je plan Pekinga

Peking negira da krši ljudska prava u Sinkjangu

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je tokom posete Sinkjangu zvaničnike da i dalje podstiču asimilaciju muslimana i ograniče ilegalne verske aktivnosti.

- Uvek treba da damo najveći prioritet društvenoj stabilnosti - rekao je Si na sastanku sa zvaničnicima lokalne vlade u glavnom gradu Urumčiju.

Kineski predsednik istakao je važnost održavanja reda i mira >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Sinkjangu i obezbeđivanja dugoročne stabilnosti, preneo je Blumberg. Si je naglasio da je stabilnost u Sinkjangu takođe ključna za povećanje lokalnog ekonomskog razvoja.

Region može da promoviše industriju zasnovanu na sopstvenim resursima, kao i izgradnju većeg broja solarnih parkova, rekao je Si.

Kako se podseća, tokom protekle decenije, Si je pojačao kinesku kontrolu nad regionom u kojem žive milioni muslimanskih Ujgura, uz dodatni državni nadzor i proširenje programa rada, za koji zapadni kritičari kažu da predstavlja prinudni rad.

, a za te optužbe je rekao da predstavljaju "laž veka". SAD su ranije ove godine proširile zabranu uvoza iz Sinkjanga, stavljajući još dve kompanije na listu sankcija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.