SENZACIONALNO SVETSKO OTKRIĆE ARHEOLOGA U JORDANU: Pronađena kuća velikog proroka, ovo može promeniti mnogo toga

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2021, 21:40

SENZACIONALNO SVETSKO OTKRIĆE ARHEOLOGA U JORDANU: Pronađena kuća velikog proroka, ovo može promeniti mnogo toga

Objavljene fotografije njegovog doma

Jordanski arheolozi potvrdili su završetak radova na novootkrivenoj kući starozavetnog proroka Lota u regionu južne doline reke Jordan, na jugu zemlje, navodi zvanična novinska agencija "Petra".

Šef jordanskog udruženja turističkih vodiča Muhamed Hamad naglasio je da je ovo otkriće jedno od najistaknutijih otkrića od kada postoji jordanska država.

خبراء أردنيون يعلنون اكتشاف ديار >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << النبي لوط في الأغوار الجنوبية 🇯🇴❤️ pic.twitter.com/qizDkNWbPC

— Wadi Rum (وادي رم) Jordan 🇯🇴 (@wadirumjo) August 6, 2021

- Imamo novu svetsku turističku destinaciju u južnoj dolini Jordana, zasnovanu na čvrstim i jakim naučnim dokazima, i vreme je da to iskoristimo u različitim oblastima - rekao je Hasan Ovais, član Udruženja turističkih vodiča.

Muhamed Vahib sa Hašemitskog Univerziteta rekao je da se "Kraljevina suočava sa svetskim otkrićem", predstavljajući ono što je opisao kao "naučne i materijalne dokaze za otkriće Lotovog doma".

زيارتي اليوم كانت في كهف النبي لوط عليه السلام الذي يقع جنوب شرق البحر الميت في منطقة الأغوار الجنوبية على مرتبة أقدم المواقع الأثرية في العالم، pic.twitter.com/SDwZqlD62H

— Nad⚖️ (@nad54221) August 1, 2021

Ovi dokazi uključuju astronomske, geološke i geografske dokaze, rezultate arheoloških iskopavanja, terenske preglede i trgovačke puteve povezane sa regijom, kao što su Međunarodni put tamjana, Put Elafa Kurašija, ploče sa natpisima otkrivene u Vavilonu, ploče Ebla, Akadske ploče, a kasnije i rimski putevi.

Profesor antropologije na Univerzitetu Al al-Bajt u Jordanu i član tima za otkrivanje, Mahmoud Abdel Aziz, istakao je da su "terenske studije, naučna poređenja i obrasci stabilnosti u regionu obuhvaćeni sa svih strana, potvrđujući istinitost ovog otkrića i njegov neupitni dokaz, te da dokazi antropologa potvrđuju rezultate arheoloških istraživanja, prenosi Sputnik Arabic.

Podsetimo, Lot je, prema Knjizi postanja, sinovac praoca Avrama i otac Moava i Amona. Upozoren od anđela zbog svoje pravednosti, napustio je Sodom blagovremeno i tako izbegao sudbinu Sodomljana, spaljenih nebeskim ognjem. Lotova žena, međutim, pretvorena je u kip od slanog kamena zato što se, uprkos anđelskoj zabrani, osvrnula da vidi šta se to zbiva sa Sodomom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.