ŠEF EGIPATSKIH OBAVEŠTAJACA OTKRIVA: Na pomolu je važan dogovor, Bliski istok više neće biti isti

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Nov.2021, 21:39

ŠEF EGIPATSKIH OBAVEŠTAJACA OTKRIVA: Na pomolu je važan dogovor, Bliski istok više neće biti isti

Egipat čini sve što je u njegovoj moći

Direktor egipatske obaveštajne službe otkriva, u retkom razgovoru sa izraelskim medijima "važan dogovor". Direktor egipatske Vojne obaveštajne službe, general-major Abas Kamel, rekao je da pokret koji ima za cilj postizanje dugoročnog mira između Izraela i Hamasa mora biti sveobuhvatan i sproveden u isto vreme, ukazujući na pripremu velikog dogovora između dve strane.

U intervjuu za list "Jediot Aharonot" >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i izraelsku veb stranicu "Valla" na marginama Samita o klimi u Glazgovu, Kamel je naglasio potrebu da razgovori između dve strane uključuju sva pitanja, uključujući i oslobađanje izraelskih zatvorenika u Gazi, kao i postepeno oslobađanje palestinskih zatvorenika.

U tom kontekstu, Kamel je naglasio važnost uključivanja Izraela i Palestinske uprave u direktne pregovore, ukazujući na posredničke napore Egipta u cilju postizanja palestinske vlade jedinstva.

U kontekstu retkog razgovora koji je šef egipatske obaveštajne službe vodio sa izraelskim novinarima, Kamel je rekao da Kairo "danonoćno radi" na sklapanju sporazuma koji bi garantovao vraćanje tela izraelskih vojnika i oslobađanje zatvorenika iz Pojasa Gaze.

On je dodao da dogovor koji Egipat nastoji da postigne poziva na "povratak" Palestinske vlasti u Gazu, i iako je potvrdio da se to neće dogoditi odmah, ali to vidi kao simboličan korak za početnu fazu prisustva Palestinske uprave u Gazi, što on smatra vitalnom stvari.

On je istakao da se svakodnevno vode razgovori sa izraelskom stranom, Hamasom i Palestinskim vlastima o situaciji u Pojasu Gaze, i da su naglasili da je za rešavanje krize potreban jedinstven, veliki i sveobuhvatan dogovor koji uključuje dugoročni prekid vatre i dodatnu infrastukturu za stanovništvo.

O političkoj situaciji u Izraelu, šef egipatske Vojno obaveštajne službe rekao je da njegova zemlja ima pregovore sa izraelskom vladom uprkos prisustvu različitih struja u njoj, napominjući da se izraelski premijer Naftali Benet umnogome razlikuje od prethodnika Benjamina Netanjahua.

Šef egipatske obaveštajne službe otkrio je nameru da poseti Izrael pre kraja novembra, što će biti druga poseta od formiranja nove izraelske vlade, a verovatno će posetiti i Ramalu, piše Sputnik Arabic.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.