Izvor: Blic, 19.Avg.2016, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEĆANJE NA JASENOVAČKE ŽRTVE "Žrtve ustaša u NDH bili su obični ljudi..."

U zajedničkoj organizaciji Vlada - Republike Srpske i Srbije, u Spomen-području "Donja Gradina" večeras je počelo obeležavanje 75 godina od početka pogroma Srba, Jevreja i Roma u koncentracionom logoru Jasenovac.

Profesor sa banjalučkog Filozofskog fakulteta Goran Latinović na istorijskom času o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac rekao je je osnovno pitanje koje se može postaviti o genocidu koji je izvršila NDH: "Kako je takav zločin >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio moguć i kako se dogodio?".

- O zločinima koji su počinjeni za vreme NDH ne može se govoriti samo kao o zločinima ustaša, već kao o zločinima države. U NDH je vršen najviši vid genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima. Žrtve ustaša bili su obični ljudi. Donošenjem rasnih zakona NDH je proglasila Jevreje i Rome za nižu rasu koja je trebalo da bude uništena. Genocid NDH vršen je organizovano i u institucijamam države - rekao je Latinović

Obilježavanje je počelo intoniranjem himni Srpske i Srbije, te istorijskim časom profesora Gorana Latinovića sa banjalučkog Filozofskog fakulteta.

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije, Milorad Dodik, predsednik RS, premijerka Željka Cvijanović, Mladen Ivanić,srpski član predsedništva BiH, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne, te brojni ministri dve vlade prisustvuju programu na Spomen području.

Na skupu su i predstavnici narodnih skupština Srbije i Srpske, državnih organa Srbije i institucija Republike Srpske, zatim Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, Saveza jevrejskih opština, romske nacionalne manjine, brojnih udruženja i građani.

Ispred "Topole užasa" koja svedoči o pogubljenjima velikog broja jasenovačkih logoraša počeo je kulturno umetnički program u kojem nastupaju glumci iz Prijedora i Banjaluke te hor “Jedinstvo”.

Stanovnici potkozarskih opština, odakle je stradalo najviše stanovnika u logoru smrti koji se nalazi preko reke Save. stigli su u velikom broju. Sa njima je i mnogo posetilaca iz Srbije.

Na svim putnim pravnicima prema Donjoj Gradini i oko Spomen - područja primetne su velike mere obezbeđenja.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović dočekali su danas na banjalučkom aerodromu Mahovljani predstavnike delegacije Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem i zajedno su su uputili prema Spomen – području.

Centralna manifestacija održava se na platou ispred "Topole užasa" u Spomen području "Donja Gradina". Okupljanje posetilaca, potomaka žrtava i poštovalaca jasenovačkih počelo je u 19 časova.

Pročitajte još

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Prema procenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.

Sistem koncentracionih logora sa središtem u Jasenovcu, osnovan 21. avgusta 1941. godine, smatra se mestom najmonstruoznijeg ubistva više stotina hiljada ljudi, među kojima i 19.544 dece mlađe od četrnaest godina.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.