SEBASTIJAN KURC: Austrija je zahvalna Srbiji, za dijalog Beograda i Prištine neophdono formiranje ZSO

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2017, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEBASTIJAN KURC: Austrija je zahvalna Srbiji, za dijalog Beograda i Prištine neophdono formiranje ZSO

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc smatra da je neophodno nastaviti dijalog Beograda i Prištine

Dijalog Beograda i Prištine potrebno je konstruktivno nastaviti, jer to može pomoći da se skeptične zemlje EU uvere da treba preduzeti dalje korake na evropskom putu Srbije, izjavio je Tanjugu ministar inostranih poslova Austrije i predsedavajući u OEBS-u Sebastijan Kurc, koji je sutra u zvaničnoj poseti Srbiji

- Dijalog bi trebalo konstruktivno nastaviti. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Zato, kao ministar inostranih poslova Austrije, u potpunosti podržavam posredničku delatnost Federike Mogerini. Dva sastanka na visokom nivou, 24. januara i 1. februara, doprinela su smanjenju tenzija. Takođe, dogovor oko spornog zida na severu Mitrovice važan je sastavni deo obnovljenog dijaloga - rekao je Kurc.

Na konstataciju da su kosovski Srbi, uklanjanjem zida na mostu u Mitrovici, napravili novi ustupak, te pitanje da li je sada na Prištini da konačno započne uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), Kurc podseća da je obe strane u dijalogu u više navrata pozvao da dosledno nastave normalizaciju odnosa.

- Da bi se sporazumi postignuti u dijalogu primenili u potpunosti, neophodni su, ne samo revitalizacija i ponovno otvaranje mosta u Mitrovici, već i uspostavljanje ZSO - naglasio je austrijski diplomata u intervjuu srpskoj novinskoj agenciji.

OEBS sa svoje dve misije aktivno, kako kaže, podržava proces normalizacije odnosa, izbegavanje eskalacije tenzija i stvaranje poverenja među stranama.

Kurc je ukazao da Austrija spada u zemlje koje najsnažnije podržavaju otvaranje daljih poglavlja sa Srbijom, što je poznato i aktuelnom malteškom predsedavanju EU.

- Važno je dalje napredovanje u dijalogu Beograda i Prištine. Ako skeptičnije članice EU primete da se tu nešto pomera, onda će biti moguće lakše ih uveriti o daljim koracima u pristupnom procesu - rekao je on.

Tome služi, nastavlja Kurc, i bilateralni akcioni plan za tekuću godinu, koji je, podseća, dogovorio nedavno, u Davosu, sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

- Akcioni plan sadrži i konkretne aktivnosti kako Austrija Srbiji može da pomogne na putu u EU - objasnio je on.

U Beograd, kako kaže, dolazi sa dvostrukom funkcijom.

- Danas, na neki način, ''nosim dva šešira''. U Beograd putujem kao ministar spoljnih poslova Austrije, a ujedno i kao predsedavajući OEBS-u - rekao je Kurc.

Želi, kako je rekao, sa jedne strane, da sa svojim srpskim prijateljima razgovara o migrantskoj krizi.

- Mi smo Srbiji veoma zahvalni za doprinos koji je dala u zatvaranju zapadnobalkanske rute - rekao je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.