SDS: Marš desničara predstavlja sramotu

Izvor: RTS, 29.Nov.2015, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDS: Marš desničara predstavlja sramotu

Gradski odbor SDS-a u Novom Sadu osudio je, kako je navedeno, vandalizam desničarskih organizacija u tom gradu ocenjujući da njihov marš predstavlja sramotu i vređa svakog pristojnog Novosađanina.
"Skup desničara, ekstremista i neonacista koji su sinoć 'marširali' Novim Sadom, izgazili zastavu LSV-a ispred prostorija te stranke te umalo zapalili Gradsku biblioteku, predstavlja sramotu za slobodarski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << duh grada i vređa svakog pristojnog i normalnog Novosađanina i Novosađanku", navodi se u saopštenju SDS-a koji je potpisao predsednik Gradskog odbora stranke Georgios Konstantinidis.
Ekstremni pripadnici organizacija, od kojih su neke i zabranjene - SNP, "Naši", "Obraz" i "Nacionalni" stroj, okupili su se u srcu Novog Sada, ispred Vladičanskog dvora, a kako je navedeno, nakon što su ispoljili za njih već karakteristično verbalno nasilje pustili su zapaljene leteće lampione od kojih je jedan završio na krovu Gradske biblioteke i umalo izazvao požar.
"SDS primećuje da su ekstremisti na ovaj način pokazali da njihov politički aktivizam i bukvalno predstavlja igranje vatrom te da su trapavost i diletantizam koji su demonstrirali jasan znak kako izgleda primena njihove ideologije", rekao je Konstantinidis.
Dodao je da su ekstremisti okupljanje završili gazeći zastavu LSV-a, čime su zaokružili svoj performans, kako tvrdi, na sebi svojstven način - vulgarno i prostački.
Navodeći da SDS smatra da su ekstremni desničari pored prostakluka i agresivnosti pokazali i krajnje nepoznavanje politike i sklonost ka nakaradnom tumačenju istorije, u saopštenju se podseća da je skup organizovan kao "obeležavanje godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji i podrške Putinu".
Iz SDS-a podsećaju da je odluka o ujedinjenje naroda s obe strane Dunava i Save pre nepun vek doneta upravo da bi se ljudi zaštili od ekstremista koji prave podele i silom nameću retrogradne ideje.
Takođe, iz te stranke ocenjuju da je potpuno nejasno zbog čega desničarske organizacije uzimaju za sebe pravo da predsednika Ruske federacije Vladimira Putina indirektno povezuju sa svojom fašističkom ideologijom.
Kako kažu, činjenica koja mora dodatno zabrinuti i aktuelnu vlast na svim nivoima, pa i u Novom Sadu, je što neonacističke organizacije pokušavaju da predstave da njihove nazadnjačke ideje imaju veze sa pravoslavljem, što su ovog puta demonstrirali započinjanjem skupa pred Vladičanskim dvorom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LDP: Policija da spreči divljanje fašista po Vojvodini

Izvor: RTS, 29.Nov.2015

Pokrajinski odbor Liberalno demokratske partije najoštrije je osudio divljanje zabranjenih desničarskih organizacija "Naši" i "Obraz", koji su u Novom Sadu gazili i cepali zastave LSV-a. . Koliko god da je skup bio malobrojan...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.