SARAJEVO KAO NJU DELHI! Proglašena UZBUNA: Opasno je po zdravlje! Ne izlazite iz kuće ako ne morate!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Dec.2023, 15:17

SARAJEVO KAO NJU DELHI! Proglašena UZBUNA: "Opasno je po zdravlje! Ne izlazite iz kuće ako ne morate!"

Meteorolozi prognoziraju da se u petak može očekivati nešto jači vetar sa kišom, što bi trebalo da doprinese poboljšanju kvaliteta vazduha.

Sarajevo je u četvrtak, treći dan zaredom, jedan od gradova sa najvećim stepenom zagađenosti vazduha na svetu, a na prepodnevnoj rang listi sajta AirVisual bio je treći, iza pakistanskog Lahorea i indijskog Nju Delhi.

Indeks zagađenosti vazduha u glavnom gradu Bosne i Hercegovine iznosio je 295 i bio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je na nivou koji ukazuje na veoma nezdrav vazduh.

Najveći problem i dalje predstavlja koncentracija opasnih mikročestica prašine sa oznakom PM 2,5, jer je u vazduhu bilo 245 mikrograma po metru kubnom, što je 49 puta više od količine koja se toleriše standardima Svetske zdravstvene organizacije.

Takva koncentracija ovih čestica prašine je kategorisana kao opasna po zdravlje.

Zbog alarmantnog stanja zagađenosti zraka i početnih preporuka stanovnicima da što manje borave na otvorenom, Vlada Sarajevske županije proglasila je vanredno stanje za četiri općine koje čine grad Sarajevo.

To znači zabranu saobraćaja kroz grad za vozila sa EURO 3 motorima i nižim i, gde je moguće, gašenje svih objekata koji zagađuju vazduh ispuštanjem prašine.

Visokom stepenu koncentracije štetnih materija u Sarajevu pogoduju vremenski uslovi u kojima dolazi do temperaturnih inverzija, pa su temperature u kotlini znatno niže od onih na okolnim planinama, što stvara gust pokrivač magle nad gradom, a tamo nema vetra da ga rasprši.

Meteorolozi su prognozirali da se u petak može očekivati nešto jači vetar sa kišom, što bi trebalo da doprinese poboljšanju kvaliteta vazduha.

Izvor: Srbija Danas/Jutarnji list

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.