SAD uvele sankcije šefu vojske Mjanmara zbog krize s Rohindža muslimanima

Izvor: B92, 17.Jul.2019, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD uvele sankcije šefu vojske Mjanmara zbog krize s Rohindža muslimanima

Vašington -- SAD su uvele sankcije šefu mjanmarske vojske i još trojici vojnih zvaničnika te azijske zemlje zbog "etničkog čišćenja" manjinskih muslimanskih Rohindža.

Državni sekretar Majk Pompeo u izjavi je naveo i da je zabranjen ulazak u SAD načelniku generalštaba mjanmarske vojske Min Aung Hlaingu, njegovom zameniku Soe Vinu, generalima Tan Ou i Aung Aungu i njihovim porodicama.

"Američka vlada je prva koja javno reaguje protiv najviših zvaničnika mjanmarske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojske. Pojedinci će se naći na meti sankcija na osnovu kredibilnih izvora informacija o umešanosti tih lidera u teška kršenja ljudskih prava", naveo je Pompeo.

Šef američke diplomatije je izrazio "zabrinutost" jer vlada Mjanmara "nije učinila ništa da pozove na odgovornost vinovnike" nasilja s kraja avgusta 2017, kada je više od 700.000 Rohindža izbeglo iz većinski budističkog Mjanmara. Progonjeni od mjanmarske vojske i budističkih paravojnih formacija, Rohindže su se sklonile u ogromne improvizovane izbegličke kampove u Bangladešu. Ipak, više stotina hiljada Rohindža i dalje žive u mjanmarskoj državi Rakin u veoma teškim uslovima.

Istražitelji UN su nasilje prema Rohindžama okvalifikovali kao "genocid".

Pompeo je iskoristio termin "etničko čišćenje", osudio to što je general Min Aung Hlaing u maju "posle samo nekoliko meseci zatvora" oslobodio vojnike odgovorne za jedan masakr Rohindži. On je to uporedio sa tretiranjem dvojice novinara Rojtersa koji su u zatvoru proveli više od 500 dana zbog istraživanja tog masakra.

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda će zatražiti otvaranje istrage o navodnim deportacijama Rohindža iz Mjanmara u Bangladeš, što bi moglo predstavljati zlčin protiv čovečnosti.

Da li će istraga biti odobrena zavisiće od sudskog veća .

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.