SAD se povlači iz Ugovora o otvorenom nebu: Krivac - Rusi

Izvor: B92, 21.Maj.2020, 18:43

SAD se povlači iz Ugovora o otvorenom nebu: Krivac - Rusi

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je danas da se SAD povlače iz Ugovora o otvorenom nebu.

Njim se državama "30-plus" dozvoljava da obavljaju nenaoružane posmatračke letove iznad svojih teritorija koji je potpisan pre 18 godina u radi promovisanja poverenja i sprečavanja sukoba.

Kako javlja AP, Vašington se povlači iz Ugovora, jer Rusija navodno krši pakt, a slike sakupljene tokom letova mogu se dobiti brzo i jeftinije od američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili komercijalnih satelita.

Očekuje se da će izlazak iz sporazuma zaoštriti odnose s Moskvom i uznemiriti evropske saveznike i neke članove Kongresa, navodi AP.

Američki predsednik Dvajt Ajzenhauer prvi je predložio da SAD i bivši Sovjetski savez dozvole vazdušne izviđačke letove preko svojih teritorija jula 1955.

Moskva je u početku odbacila tu ideju, ali predsednik Džordž H. V. Buš ga je oživeo maja 1989. i sporazum je stupio na snagu u januaru 2002.

Trenutno 34 države su potpisnice sporazuma.

Na osnovu ugovora obavljeno je više od 1.500 letova, čiji je cilj bio podsticanje transparentnosti u vojnim aktivnostima i pomaganje u nadzoru nad oružjem i drugim sporazumima.

Sve države u okviru ugovora su se saglasile da svu svoju teritoriju stave na raspolaganje za nadzorne letove, ali je Rusija ograničila letove preko određenih područja, navodi AP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD se povlače iz Ugovora o otvorenom nebu

Izvor: Blic, 21.Maj.2020

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je danas da se SAD povlače iz Ugovora o otvorenom nebu kojim se državama "30-plus" dozvoljava da obavljaju nenaoružane posmatračke letove iznad svojih teritorija koji je potpisan pre 18 godina u cilju promovisanja poverenja i sprečavanja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.