Rusi leteli iznad Bele kuće pokušavajući da lociraju Trampa

Izvor: B92, 22.Maj.2020, 08:48

"Rusi leteli iznad Bele kuće pokušavajući da lociraju Trampa"

Robert O‘Brajen izjavio je da je Rusija za vreme letova iznad SAD u okviru Sporazuma o otvorenom nebu pratila lokacije američkog predsednika Donalda Trampa.

"„Leteli su iznad Bele kuće i civilne infrastrukture, pratili su gde bi mogao da se nalazi predsednik: (bazu) 'Kamp Dejvid' ili Bedminster (mesto gdje se nalazi Trampov golf klub). Dakle, nisu se na pravi način pridržavali Sporazuma", rekao je Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD

Odgovarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na pitanje da li će Bela kuća napustiti i Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), kao što se dogodilo sa Sporazumom o otvorenom nebu, O'Brajen je rekao da takav scenario ne smatra verovatnim, prenosi Sputnjik.

"Rusi žele punu kontrolu nad naoružanjem, kao i mi, tako da sam oprezno optimističan povodom toga da ćemo početi da napredujemo kada je reč o START-3“, rekao je savetnik i dodao da će Amerika uskoro pregovarati s Rusijom o kontroli nad naoružanjem.

Istovremeno, Pentagon je saopštio da će SAD razmotriti mogućnosti stavljanja na raspolaganje dodatnih fotografija ruske teritorije saveznicima nakon povlačenja iz Sporazuma o otvorenom nebu.

“Sjedinjene Američke Države bile su u bliskom kontaktu sa našim saveznicima i partnerima povodom našeg revidiranja Sporazuma, i istražićemo mogućnosti pružanja dodatnih rezultata saveznicima kako bismo ublažili posledice bilo kakvih nedostataka koje mogu da nastanu usled povlačenja iz Sporazuma“, navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, Tramp izjavio je u četvrtak izjavio da će Amerika izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu, zbog toga što ga, kako on kaže, Rusija krši.

Ranije je "Njujork tajms“ objavio, pozivajući se na visoko rangirane zvaničnike u američkoj administraciji, da će zvanični Vašington u petak obavestiti Rusiju o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu. Američki list piše da izlazak Amerike iz ovog sporazuma može da znači da američki predsednik Donald Tramp nema nameru da produži osnovni sporazum između RF i SAD o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), koji ističe 2021.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RUSI SU LETELI IZNAD BELE KUĆE I HTELI DA LOCIRAJU TRAMPA: Novi okršaj Vašingtona i Moskve

Izvor: Kurir, 22.Maj.2020

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robert O‘Brajen izjavio je da je Rusija za vreme letova iznad SAD u okviru Sporazuma o otvorenom nebu pratila lokacije američkog predsednika Donalda Trampa.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.