SAD: Napredak Srbije u borbi protiv terorizma, pretnje ostaju

Izvor: RTS, 02.Nov.2019, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Napredak Srbije u borbi protiv terorizma, pretnje ostaju

Stejt department je u godišnjem izveštaju o borbi protiv terorizma u 2018. godini ocenio da je Srbija ojačala napore u borbi protiv terorizma, nastavila saradnju sa međunarodnim partnerima, kao i da je članica globalne Koalicije za borbu protiv Islamske države.
U Srbiji 2018. nije bilo terorističkih napada i zabeležen je mali broj regrutovanja od strane Islamske države, navodi Stejt department u delu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izveštaja posvećnom Srbiji u kome se navodi da kao glavne terorističke pretnje ostaju potencijalni transfer novca i oružja kroz region, povratak stranih boraca, revitalizacija terorističih ideologija i prilike za samoradikalizaciju.

U izveštaju se dodaje da su "neiskustvo i unutrašnje birokratske prepreke" ograničile doprinos Srbije globalnoj koaliciji, prenosi "Glas Amerike".
Konstatuje se da su nadležne službe napredovale, ali da im je i dalje potrebno poboljšanje u radu.
U izveštaju se navodi i da sistem za kontrolu vozila i putnika na granici funkcioniše, ali da centralizacija podataka ide sporo.
Srbija zakonski zabranjuje učešće u oružanim sukobima u drugoj zemlji, u skladu sa rezolucijom 2178 Saveta bezbednosti UN ali, kako piše u izveštaju, još nije razvila potrebne sisteme za prikupljanje podataka o putnicima.
Kako se podseća, u Srbiji su na snagu stupili Zakon o zamrzavanju imovine i sprečavanja terorizma i Zakon o sprečavanju pranja novca, koji usklađuju srpsko zakonodavstvo sa međunarodnim standardima.
U izveštaju se, takođe, podseća da u Srbiji još nije imenovan nacionalni koordinator za borbu protiv ekstremizma.
U delu posvećenom Kosovu, Stejt department podseća da je više od 400 muškaraca, žena i dece sa Kosova putovalo u Siriju i Irak kako bi se pridružili Islamskoj državi, kao i da je oko 70 tih građana izgubilo život.
Oko 130 građana sa Kosova vratilo se na Kosovo, dok je oko dve stotine ostalo u zoni konflikta, navodi se u izveštaju.
"Bezbednost i politička situacija na severu Kosova nastavljali su da ograničavaju sposobnost vlade da sprovodi izvršnu vlast u tom regionu, iako je vlada uspešno integrisala srpske sudije, tužioce i zaposlene u kosovske pravosudne institucije u oktobru 2017, proširujući pravosudnu vlast i pristup građana pravosudnim organima", ocenjuje se u izveštaju Stejt departmenta.
Dodaje se "da na Kosovu nije bilo izveštaja o terorističkim incidentima 2018. godine".
Vlada u Prištini nastavila je da, kako ocenjuje Stejt department, tokom 2018. demonstrira političku volju da se bori protiv terorističkih pretnji, izmenama zakona i jačanjem bezbednosti na granicama, uz značajnu podršku SAD.
U efikasnom rukovođenju slučajevima terorizma, vlasti u Prištini je tokom 2018. ometalo ograničeno iskustvo i resursi, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt departmenta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napredak Srbije u borbi protiv terorizma, pretnje ostaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2019

Stejt department u godišnjem izveštaju o borbi protiv terorizma u 2018. godini ocenio je da je Srbija ojačala napore u borbi protiv terorizma, nastavila saradnju sa međunarodnim partnerima kao i da je članica globalne Koalicije za borbu protiv Islamske države...U Srbiji 2018. nije bilo terorističkih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.