SAD: Na Kosmetu nema terorizma, samo šverca ljudi, droge i oružja

Izvor: Vesti-online.com, 07.Avg.2010, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Na Kosmetu nema terorizma, samo šverca ljudi, droge i oružja

Na Kosmetu tokom 2009. godine nije bilo direktnih terorističkih akata, iako su islamski ekstremisti bili uključeni u domaće i međunarodne zavere i nastavili da održavaju veze sa organizovanim kriminalom, navodi se u izveštaju Stejt dipartmenta o terorizmu na Kosmetu za 2009. godinu, koji prenosi KiM radio.

Kosmetska obaveštajna agencija (AKI) i Euleks sumnjaju da su neke od mnogobrojnih islamskih nevladinih organizacija, koje rade na Kosmetu, bile uključene u sumnjive aktivnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << posebno u pranje novca namenjenog budućim terorističkim aktivnostima na Bliskom Istoku.

Vlada pokušava, kako se navodi, da spreči ekstremiste da zloupotrebe nevladine organizacije kako bi stvorile uporište na Kosmetu, piše u izveštaju.

U izveštaju se ukazuje da su Kosmetska policija i protivterorističke jedinice Euleks prvenstveno odgovorne za borbu protiv terorizma ali da im nedostaje oprema, trening i stručnost. Podseća se da su od 22. jula jedinice postale nezavisne, a da je Euleks zadržao nadzor nad njima i savetodavnu ulogu.

"Porozne granice, koje trgovci ljudima i šverceri oružja i narkotika lako prelaze, sprečavaju napore u borbi protiv terorizma. Kosmetska pogranična policija i Kfor zajednički su, kako se navodi, patrolirale 'zelenom granicom', područjem na kome ne postoje zvanični granični prelazi", stoji u izveštaju.

Za sve istrage terorizma zadužena je Kancelarija kosmetskog specijalnog tužioca, koja vodi jedan postupak povezanom sa terorizmom i radi na još 10 drugih slučajeva.

U izveštaju se, takođe, podseća da je Vrhovni sud Kosmeta, koji čine trojica međunarodnih i dvojica domaćih sudija, odbacio sve tužbe za terorizam protiv Fljorima Ejupija, zbog nedostatka dokaza.

Ejupi je bio osuđen na 40 godina zatvora zbog bombaškog napada na autobus "Niš Ekspresa" iz 2001. godine, u kome je poginulo 11, a ranjeno 40 Srba, piše u izveštaju.

Stejt dipartment ističe da vlada Kosmeta blisko sarađuje sa SAD u borbi protiv teroroizma navodeći nekoliko primera hapšenja osumnjičenih za terorizam i višestruku zaveru u SAD i na Kosmetu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.